Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- гетьман Петро Дорошенко останні двадцять років свого довгого й бурхливого життя прожив у почесному засланні в Росії. Був Вятським воєводою. Отримав від російського царя в маленькому містечку Яропольче (Волоколамський повіт поблизу Москви) помістя - 1000 дворів і пенсію в 1000 карбованців. Там же він і помер 9 листопада 1698 року, де і був похований. Був тричі одружений, мав двох дочок і трьох синів. Його правнучкою, по лінії останнього шлюбу з Агафією Єропкиною, була .... дружина Олександра Пушкіна – Наталя Гончарова...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Церква “наїхала” на давнє слов`янське сонячне свято

Духовний світ 14143 перегляди

Опубліковано - 6.07.2010 21:09 | Всі новини | Версія для друку

Своє...
Своє...
Православна церква закликає не святкувати слов`янське язичницьке свято Купала – день «узаконення розпусти», як вона вважає.

«З кожним роком в Україні все ширше відзначається ніч на 7 липня – так званого Купала. Дуже часто це «свято» називають «Іваном Купалом», але це неправильно. У Православній церкві в цей день припадає свято Різдва Іоана Предтечі. У язичників ні про якого «Івана» і мови бути не може. Назва «Купала» пов’язана з одним із ритуальних дійств цього свята», – про це йдеться у статті кандидата богослов’я, священика Василія Паплика на офіційному сайті УПЦ (КП), повідомляє ZIK.

Як розповідається у статті: «Купало – одне з головних свят стародавніх язичників-слов’ян, хоча походження у нього, швидше за все, не слов’янське. Купало (Купайло) – свято Ярила – божества Сонця.

Дим жертовного вогню, згідно язичницьким повір’ям, – найкоротший спосіб доставки енергії жертв на «небо». Саме тому в ніч Купала прийнято палити вогнища це – залишкове явище стародавніх культів, сенс яких вже не пам’ятають і самі язичники (цікаво, а з якою метою тоді палять в церкві свічки? - прим. “Аратти”). З цим і пов’язаний звичай стрибати через вогнище – це те, що залишилося від жеребкування. Вибрати людську жертву іноді не наважувався навіть жрець. Тому хлопці і дівчата стрибали через вогнище до тих пір, поки хто-небудь не падав в нього (як кажуть - “без коментарів”, - "Аратта"). Вважалося, що таким чином «боги» вибрали собі жертву.

Після принесення жертв починалися оргії. Оскільки з Сонцем асоціювалося плодотворне начало, і воно вважалося джерелом життя і родючості, то і його культ мав на увазі саме це активне «запліднення» – злягання з випадковим партнером і було кульмінацією «дивної і таємничої» ночі Купала. У ніч напередодні Купала старі діви мали право зачати від будь-якого чоловіка в селі, не заслуживши на засудження сусідів і не навівши вічної ганьби на голову своєї майбутньої дитини.

Протягом всієї історії християнської Русі-України з язичницькими купальськими обрядами боролося духовенство Православної церкви, закликаючи своїх духовних чад не брати участі у цих бісівських забавах та жертвоприношеннях.
Чуже... Обирай, думай...
Чуже... Обирай, думай...
Світські організатори купальських святкувань, звичайно, не припускають для своїх вечірок подібного сценарію і навіть не говорять про це, але, упроваджуючи це свято в народну свідомість, вони закладають фундамент до відродження його у всій повноті.

Як стверджують християнські духовники, для православного християнина брати участь у таких язичницьких святкуваннях є неприпустимим. Кожен повинен знати всю правду про історію цього “поганського” свята і закликати інших не брати участі у ньому. Тим більше, що 7 липня ми святкуємо Різдво Іоана Предтечі, про якого сказав Спаситель, що немає більшого від народжених жонами ніж Іоан, тому слід сходити до храму, прославити Хрестителя Господнього та звернутися до нього з молитвою», – пише священик.

Від “Аратти”. Хочемо нагадати поважним священослужителям, що більшість християнських обрядів, - це адаптовані язичницкі святкування (наприклад, колядування, щедрування, і найголовніше дійство - освячення крашанок і великоднього хліба на "Пасху" або Великдень, назва якого також запозичена).

Також хочемо нагадати, що православна церква на цій землі чужа за своєю суттю, оскільки є запозиченою з Близького Сходу і її насадження супроводжувалося знищенням носіїв давніх етнічних вірувань, а також інших "єретиків", які виступали проти церковного мракобісся.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Духовний світ»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Почуття єдності нації неможливе без поваги до себе…”
Гарріет Бічер-Стоу

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.