Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- найдовша печера на Україні носить назву «Оптимістична» і знаходиться на Поділлі - це гіпсова печера на глибині 20 м, протяжністю понад 230 км. Вхід до неї розташований поблизу села Королівка Борщівського району Тернопільській області. Це найдовша гіпсова печера у світі і друга за протяжністю, - вона поступається лише Мамонтовій печері в США...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Турецький туроператор «кинув» кілька тисяч українських туристів

Скандал 14507 переглядів

Опубліковано - 12.07.2010 16:24 | Всі новини | Версія для друку

Кілька тисяч наших громадян опинились “на валізах”
Кілька тисяч наших громадян опинились “на валізах”
Український туроператор турецького походження Karya Tour припиняє свою діяльність. Туристи, які ще не відлетіли у Туреччину та Хорватію, вже нікуди не поїдуть. Тисячі українців застрягли в Туреччині.

"З 09.07.2010 ТОВ "Карія Тур Юкрейн" припиняє свою діяльність, пов'язану з виїздом туристів за кордон... Всі подорожі (вильоти) у напрямках Туреччина і Хорватія, починаючи з 9 липня анульовані", - йдеться в офіційному повідомленні туроператора.

Тим часом Федеральне агентство з туризму (Ростурізм) повідомило про банкрутство Karya Tour, повідомляє proUA.com.

За інформацією посольства України в Туреччині, 8 липня в місті Анталья українських туристів, які придбали путівки у компанії Karya Tour (ТОВ «Карія Тур Юкрейн»), почали виселяти з готелів, – оператор не сплатив розміщення.

У суботу в дипустанови Туреччині надходили нові скарги від постраждалих українців.

«За нашими даними, зараз в Туреччині 1784 українських туристи цієї компанії, і всі вони вже розселені по інших готелях», - розповів виданню аташе з культури, туризму та інформаційної політики посольства Туреччини в Україні Берат Юлдіз.

За його словами, в Анталії вже створена кризова комісія, яка вирішує питання про подальше перебування українців в Туреччині.

«Зобов’язання з поселення туристів і повернення їх на батьківщину до 12 липня взяла на себе компанія Tez Tour», - уточнили в МЗС.

Як повідомляє Tochka.net, в українських громадян, які відпочивали у Туреччині, співробітники готелю намагалися взяти гроші за вже оплачене проживання. Туристів змушували заплатити по $25 за дні відпочинку, починаючи з 8 липня.

"При цьому вони використовували шантаж і погрози, що не відвезуть нас в аеропорт. Але оскільки тих, які від'їжджають було 32 людини, то всі ми дружно відмовлялися платити", - розповідає читачка Tochka.net.
Повернення додому 10 липня туристам забезпечив оператор Tez Tour. "Після прибуття в Україну наша місцева турфірма" Мега-тур ", у якої ми придбали путівки, не надала нам трансфер від аеропорту додому в іншу область", - каже дівчина.

Всі претензії, пов'язані з поверненням грошових коштів за сплачені путівки, необхідно направляти до центрального офісу Karya Tour, говориться у повідомленні. Втім, звертатися одразу до туроператора повинні тільки місцеві туристичні фірми, які продавали путівки нашим громадянам. Самим туристам треба звертатися в ті компанії, де вони купували тури.

Як зазначає почесний президент юридичної компанії Jurimex Данило Гетманцев, клієнтам можна розраховувати тільки на сумлінність туроператора. "На жаль, постраждалі туристи не зможуть звернутися за відшкодуванням збитку ні до кого крім туроператора або туристичного агента", - говорить адвокат.

Серед учасників ринку існує дві думки щодо реальності повернення грошей за путівки. "Karya Tour поверне гроші, але тільки ті, що були сплачені. Думаю, навряд чи варто псувати нерви і подавати до суду за моральний збиток", - вважає керівник компанії "Тур-Партнер" Філіп Орлов.

"Кошти компанія навряд чи поверне. Для України - це перший прецедент, коли туроператор за один день відмовляється від усіх своїх зобов'язань, але в Росії - це вже траплялося не раз, і ніхто гроші туристам не повертав", - розповідає комерційний директор "Емджей Тур" Мар'яна Федоришин.

На її пам'яті як мінімум 5 компаній з турецьким капіталом, які "йшли" з ринку подібним чином за останні кілька років: "Де-тур", "Сідре-тур","Діва-тревел","Лук тур","Дип-тур". "Якщо гроші і поверталися, то тільки 100 - 200 туристам, які перші звернулися за відшкодуванням по банківській гарантії та страховці", - додає Федоришин.

До речі, розмір банківської гарантії для українського туроператора становить всього 20 тис. євро. Нескладно підрахувати, що ця сума покриє в середньому 20 путівок.

За станом на суботу за допомогою звернулося близько 1,8 тис. туристів. Через банкрутство компанії Sunspot Seyhat, турецького партнера Karya Tour, у декількох тисяч українців, що відпочивають у Туреччині, виникли проблеми.

Про проблеми Karya Tour раніше не було відомо, сказав Берат Юлдіз з посольства Туреччини в Україні.

«Але навіть я зараз, подзвонивши в головний офіс компанії, не зміг одержати чіткого пояснення події», - відзначив він. Хоча галузеве агентство «Турпром» раніше повідомляло, що за підсумками літнього сезону в 2008 році оператор заборговував турецьким готельєрам більш ніж $200 млн. А в січні 2009 року російський туристичний ринок залишила компанія Diva Travel (у рік обслуговувала до 30 тис. туристів), яка вважається частиною Karya Tour. Тоді директор з продажу компанії VKO Travel Геннадій Косарьов говорив, що Diva могла закритися ще восени 2008 року через фінансові проблеми Karya Tour.

Кореспондент “Високого Замку” зателефонувала до керівника української діаспори в Анталії Вікторії Михайлової і дізналася, що телефон консульства України в Туреччині – “червоний”. У консульстві ситуація, якої ще не було. Маса звернень у посольство, МЗС, навіть гарячу лінію відкрили. Турбуються цією ситуацією росіяни, білоруси і представники інших країн – неприємна “несподіванка” на міжнародному рівні. Після тривалих переговорів ситуацію “розрядили” вагомі і надійні туроператори, які взяли на себе зобов’язання “Карії” і почали людей розселяти у власні квотні місця в турецьких готелях.

Кореспондент “ВЗ” зателефонувала в українські представництва “Карії”, щоб дізнатися, що відбувається, проте слухавку поклали після короткого: “Жодних коментарів не даємо”. Ніхто не брав трубки ні в київських, ні в турецьких представництвах “Карії”. Представники цього туристичного оператора відмовляються давати будь-які коментарі.

Учора кореспонденту “ВЗ” стало відомо, що не тільки на турецькому березі стався переполох. Анульовано всі тури до Єгипту, Хорватії, Чорногорії... Всюди, де працювала “Карія”.

Ситуація з банкрутством туроператора – непроста. Швидко її “не розрулити”. Адже завбачливі українські туристи бронювали тури на відпочинок на серпень-вересень, а тепер довідалися - все анульовано! Ніхто нікуди не їде і грошей їм також ніхто не поверне.

* * *

Karya Tour – третій по величині український туроператор на турецькому напрямі. Працює з 2003 року, імена власників Karya Tour та її фінпоказники не розголошуються. Минулого року компанія відправила до Туреччини близько 90 тис. осіб, з яких близько 70%, – туристи з України, інші – з Росії, Угорщини, Словаччини та інших країн. Оператор працює також на напрямах до Єгипту, ОАЕ, Індії.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Скандал»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Історія вчить лише тому, що вона ніколи нічому не навчила народи”
Георг Гегель

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.