Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Загадка утворення Чорного моря розгадана британськими ученими?

Відкриття 37161 перегляд

Опубліковано - 2.08.2010 01:49 | Всі новини | Версія для друку

3-D радіолокаційне зображення підводного русла річки, де вона входить в Чорне море з протоки Босфор. Фото: Університет Лідс
3-D радіолокаційне зображення підводного русла річки, де вона входить в Чорне море з протоки Босфор. Фото: Університет Лідс
На дні Чорного моря виявлена єдина в світовому океані підводна річка. Про це 1 серпня повідомила група учених з університету англійського міста Лідс, яка провела дослідження цього природного об’єкту безпосередньо на місці його розташування.

Вчені з’ясували, що довжина річки складає 37 морських миль, ширина - більш за півмилю, а швидкість води - 4 милі на годину (близько 7,5 км на годину), повідомляє The Telegraph.

При зовсім невеликій довжині ця річка відрізняється справді величезним об’ємом переміщуваної води - 22 тис. кубічних метрів на секунду. Якби ця річка знаходилася на суші, то за цим показником була б шостою у світі.

Водний потік утворений проникненням через протоку Босфор солонішої води Мармурового моря в менш солоне середовище Чорного моря. З цієї причини вода в річці відрізняється надзвичайно високою концентрацією солі.

"Вода, яка тече каналами, щільніша, ніж морська вода навколо неї, тому що вона солоніша і несе з собою безліч осадкових порід. Вона тече вниз по шельфу до абіссальної рівнини (океанському ложу)", - повідомив керівник дослідження Ден Парсонз.

За допомогою автоматичного підводного апарату, англійські учені визначили, що жолоб, утворений течією цієї підводної річки, місцями має глибину до 35 метрів. Більш того, у неї є навіть пороги і справжні водопади. Крім того там виникли класичні річкові береги і заплава, межі, що чітко її позначають.

Єдиною ж істотною відмінністю цього водного потоку від земних річок є та обставина, що при різкому обвалі в порожнині вода закручується по спіралі не праворуч за годинниковою стрілкою як диктує сила Коріоліса в Північній півкулі, де розташоване Чорне море, а, навпаки, проти годинникової стрілки.
Чорне море сьогодні (блакитним) й в 5600 до н.е. (синім) згідно гіпотезі Райана і Пітмана
Чорне море сьогодні (блакитним) й в 5600 до н.е. (синім) згідно гіпотезі Райана і Пітмана
Історія виникнення Чорного моря була предметом суперечок і критики серед науковців. У 1998 році Вільям Раян і Волтер Пітман, геологи з Колумбійського університету, опублікували дані про величезну повінь через Босфор, що сталося близько 5600 до н.е. Після закінчення повені виявились затопленими 155000 км² і значно розширилось Чорноморське узбережжя на півночі і заході регіону. Райн й Пітман писали: “Щодня водоспад скидав 42 км³ води, в 200 раз більше від того що є на сьогодення Ніагарський водоспад... Босфорський водоспад діяв як найменш 300 днів.”

Певно, відкриття британських науковців внесе поправку в історію утворення Чорного моря - наповнення Понтійського озера відбувалося не водами з водоспаду, а підземною річкою.

Аналіз відкладень в Чорному морі в 2004 році пан-європейським проектом (Assemblage – Noah Project) підтвердили гіпотезу Пітмана і Райана. Розрахунки, зроблені Марком Сідаллом, котрий передбачив підводний каньйон, також були підтвердженні.

Тим часом українські науковці знайшли на дні Чорного моря не менш цікаву знахідку - поклади газогідратів – льоду, який містить газ метан. Цими запасами можна забезпечити Україну енергією протягом 1,5 тисячі років.

До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Відкриття»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Підозр у людини тим більше, чим менше вона знає”
Френсіс Бекон

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.