Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


З кишені народу: російська мова за 8 млн. грн

Влада Регіон: Донецька область 5249 переглядів

Опубліковано - 17.11.2010 12:09 | Всі новини | Версія для друку

З кишені народу: російська мова за 8 млн. грн
З кишені народу: російська мова за 8 млн. грн
Донецька область багато років є одноосібним лідером із заборгованості виплат винагороди працівникам за виконану роботу. Проте, на підтримку російської мови - гроші у місцевому бюджеті завжди є.

Донецька влада всупереч закону проводить цього тижня Фестиваль російської культури. Таку думку в коментарі Радіо Свобода висловила громадський діяч і голова донецького обласного осередку товариства «Просвіта» Марія Олійник. Вона наголошує: цього року суд скасував рішення Донецької обласної ради про надання російській мові статусу регіональної. Отже, автоматично чиновники мали позбутись права використовувати кошти бюджету на «захист російської мови».

Підтримка російської мови обходиться жителям Донецької області у більше як 8 мільйонів гривень на три роки. Відповідне фінансування передбачає ухвалена обласною радою у 2008 році програма сприяння розвиткові російської мови на Донеччині.

Чотири роки проукраїнські організації Донецька оскаржували в судах рішення обласної ради. І влітку цього року досягли успіху – на подив громадськості донецький суд скасував рішення «Про створення умов для розвитку російської мови на Донеччині» і зобов’язав відповідача (обласну раду) використовувати у своїй роботі державну мову, як це передбачено законом.

«Від 16 липня 2010 року рішення суду остаточно увійшло у законно силу. Тобто після цього про виконання програми не може бути і мови», – розповідає позивач до обласної ради Марія Олійник.

За патетикою русофілів криється розкрадання бюджету?

Між тим, рішення про розвиток російської мови на Донеччині, в судовому порядку визнане антиконституційним, продовжують виконувати, витрачаючи на це кошти з обласного кошторису.

Зокрема, цього тижня на Донеччині проходить Фестиваль російської культури, організацію якого Марія Олійник називає непрозорою. Повна інформація про цей фестиваль відсутня. Афіша, яку вдалось взяти у засновника фестивалю Управління культури і туризму, значно відрізняється від анонсу, який розповсюдила прес-служба облдержадміністрації.

Олійник припускає, що чиновники свідомо приховують інформацію, аби ніхто не питав про використання бюджетних коштів. Натомість організатори фестивалю відкидають подібні закиди. «Афіша була роздрукована. Ми ж не винуваті, що культура наших городян на настільки низькому рівні. По місту, я особисто бачив, була розклеєна тижнева афіша фестивалю», – говорить заступник начальника управління культури і туризму Михайло Желтяков.

Желтяков стверджує, що організація тижневих заходів, серед яких – три театральні вистави, ретроспективи кінострічок російських режисерів, літературні читання, наукова конференція і концерт в обласній драмі під патронатом Людмили Янукович, коштували близько 20 тисяч гривень.

Депутати ігнорують рішення судів

Рішення судів про скасування заходів на підтримку російської мови на Донеччині ігнорує не лише обласна, а й міська рада. Так, Донецька міськрада на своїй передостанній сесії звернулась до уряду з проханням якомога швидше увалити закон «Про мови». Депутати посилались на своє рішення «Про використання російської мови у Донецьку як регіональної», хоча документ був скасований за позовом прокуратури міста. Утім не погоджується з прокуратурою секретар міськради Микола Левченко.

«Проти нас просто неадекватно діяли. Це рішення усіх донеччан. Для нас російська мова рідна. Більшість її використовує і в побуті, і на роботі. Тому тут треба звернути увагу на дії прокуратури», – каже Левченко.

За словами Олійник, відступитись від рішень на підтримку російської мови депутатам обласної і міської рад однаково «заважає» щедро профінансована програма на їхнє виконання.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Влада»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Природничі науки й релігію протиставляють одна одній лише люди, погано освічені як у першому, так і в другому”
П. Сабатьє, французький хімік, Нобелівська премія 1912 р.

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.