Аратта - На головну

3 травня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Відлуння Чорнобилю. Вчені зафіксували аномалії у тварин

Довкілля 14348 переглядів

Опубліковано - 7.02.2011 20:10 | Всі новини | Версія для друку

Відлуння Чорнобилю. Вчені зафіксували аномалії у тварин
Відлуння Чорнобилю. Вчені зафіксували аномалії у тварин
Дія радіаційного опромінення не минулося без наслідків для тварин, які мешкають у зоні відчуження та поруч із нею.

У птахів, які мешкають в районі Чорнобильської катастрофи, об'єм мозку в середньому на 5% менший, ніж звичайний.

До такого висновку прийшла група вчених з Норвегії, Франції і США на підставі вивчення в районі Чорнобиля 550 птахів 48 різних видів.

Міжнародна група вчених вивчала вплив радіації на екологію району, що межує з Чорнобильською АЕС, і отримала спеціальний дозвіл на роботу в зоні, закритій після аварії 1986 року.

Одним з перших результатів цієї роботи стала опублікована у минулому році велика доповідь, згідно з якою в забороненій зоні навколо Чорнобильської АЕС різко зменшується кількість ссавців.

Для нинішнього дослідження вчені за допомогою павутинних сіток відловлювали птахів з восьми лісових масивів навколо Чорнобиля. Беручи до уваги різницю в розмірах між птахами різних видів, вони виявили, що у птахів із зараженої зони об'єм мозку в середньому на 5% менший, ніж у птахів, які не піддавалися впливу радіації.

Ця аномалія була особливо помітна у птахів у віці до одного року.

Високий рівень радіації викликає у птахів оксидативний стрес, для боротьби з яким вони використовують наявні у них антиоксиданти.

На думку вчених, зменшення об'єму мозку може бути результатом того, що організм птахів, які мешкають в зоні Чорнобильської аварії, відчуває гостру нестачу антиоксидантів.

Нагадаємо, раніше вчені, які працюють у Чорнобилі, з'ясували, що секрет чутливості різних видів до радіаційного зараженням криється в ДНК.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Довкілля»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Такого безладу ніде немає. Треба, щоб сюди прийшли піночети й навели порядок. Бо в Україні жити соромно. Країна, де не діють закони. Це не демократія, а суцільна вакханалія. У нас безнадійно втрачений етично-моральний стрижень”
Іван Марчук

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.