Аратта - На головну

25 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- свій шлях до Місяця радянський «Луноход» розпочав в Україні. Для підготовки команди, що ним керувала, та для випробовувань самого апарата в кримських горах під Сімферополем було створено спеціальний «місяцедром». У 70-х на Місяць було запущено всього два «трактори» — «Луноход-1» та «Луноход-2». Під час виконання місячної місії «трактористи» теж знаходилися в Криму — у центрі керування в селищі Шкільне. Пізніше зі Шкільного керували роботою космічних кораблів «Союз», брали участь у здійсненні першої міжнародної стиковки «Союз»-«Аполон», відстежували перший, і єдиний, політ радянського «човника» «Буран». Після проголошення незалежності України центр у Криму було майже повністю знищено...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Відзначено 200-річчя від дня народження автора першого українського перекладу Святого Євангелія Пилипа Морачевського

Духовний світ Регіон: Чернігівська область 13767 переглядів

Опубліковано - 15.11.2006 16:15 | Всі новини | Версія для друку

Відзначено 200-річчя від дня народження автора першого українського перекладу Святого Євангелія Пилипа Морачевського
Відзначено 200-річчя від дня народження автора першого українського перекладу Святого Євангелія Пилипа Морачевського
Науковими читаннями в Чернігівському обласному історичному музеї імені В. Тарновського відзначено 200-річчя від дня народження автора першого українського перекладу Святого Євангелія Пилипа Морачевського.

У заході взяли участь науковці з Києва, Ніжина, Чернігова, а також одна з нащадків Морачевського Тетяна Котенко. Учасники зібрання відзначали видатний внесок Пилипа Морачевського, поета, викладача російської словесності, у розвиток, становлення і утвердження української мови і духовності.

Випускник Харківського університету, П. Морачевський тривалий час спілкувався російською мовою. Але коли 1849 року переїхав на роботу до Ніжина, відчув потребу в українській. Сприяла цьому, вважають науковці, атмосфера піднесення національної свідомості, яка панувала тоді у цьому місті. Морачевський почав писати вірші українською мовою, пізніше склав український словник, а 1861 році переклав усі Євангелія Нового Завіту.
Ні словник, ні Святе Писання не побачили світ за життя автора. Більше того, поява українського Євангелія і Гімну України Чубинського призвели до видання сумнозвісного Валуївського указу (1863 р.) про заборону "малороссийского языка" на території України. Так вважає науковий співробітник Інституту фізики АНУ, доктор фізико-математичних наук, професор Василь Шендеровський. Він був одним із перших, хто виніс ім’я Пилипа Моравського на широкий загал. П’ять років поспіль разом з відомою журналісткою Еммою Бабчук він вів на Національному радіо передачу "Нехай не гасне світ науки". Одна з них у 2002 році була присвячена першому перекладачу Євангелія.

"Дуже прикро, що коли у Києві відзначалося 100-річчя першого видання Біблії українською мовою, ім’я Пилипа Моравського згадане не було. Але саме його переклад Євангелія вперше був виданий 1906 року. Я вважаю, що ця постать заслуговує на увагу громадськості, відзначення ювілею на державному рівні", - сказав В.Шендеровський.

Старший науковий співробітник Чернігівського історичного музею Олена Ісаєнко відзначила, що перше видання Євангелія П. Морачевського показало, як громадськість чекала цього перекладу. Спочатку його було видано накладом 5 тис. примірників, потім 10 тис., потім 20 тис., і все розійшлося. Цей факт, сказала вона, є ще одним свідченням важливості роботи Морачевського, його визначного внеску в розвиток української мови і культури.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Духовний світ»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ніколи не виживе той народ, котрий сприймає свою історію очима сусідів”
Фрідріх Ніцше

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.