Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Чи можливе розірвання газової угоди з RosUkrEnergo

Економіка 14550 переглядів

Опубліковано - 27.04.2006 14:28 | Всі новини | Версія для друку

Чи можливе розірвання газової угоди з RosUkrEnergo
Чи можливе розірвання газової угоди з RosUkrEnergo
26 квітня газета «Известия», яка входить в холдінг «Газпром-медіа», повідомила, що бенефіціаріями 50-відсоткової частки Raiffeisen Investment AG у компанії RosUkrEnergo є два громадянина України – Дмитро Фірташ (90% акцій) та Іван Фурсін (10%), наближені до Семена Могилевича, якого підозрюють у кримінальних оборудках.

У зв‘язку з цим Центр досліджень політичних цінностей звернувся до політичних експертів із питанням: «Чи можливе розірвання газової угоди українською владою, якщо підтвердиться інформація, що власники RosUkrEnergo належать до близького оточення Семена Могилевича?»

Віктор НЕБОЖЕНКО (керівник соціологічної служби «Український барометр»):

„Я не думаю, що хтось зізнається - або Могилевич, або ті, хто з ним співпрацює, - у якихось контактах. Всі прекрасно розуміють морально-правовий статус цієї людини, тому навряд чи треба чекати розриву договору. Швидше за все, це початок якоїсь боротьби напередодні нового прем'єр-міністра або чергова спроба ревізії газової угоди, підписаної взимку, що має такі суперечливі оцінки. Що стосується конкретних прізвищ, то я думаю, що підтверджень не буде. Я думаю, що це частина піар-кампанії за денонсацію газової угоди, тому що прізвища там могли бути будь-які. А Могилевич - це така собі фігура-страшилка, прив'язка до якої дозволяє зруйнувати авторитет будь-якого політика або бізнесмена. Тому треба чекати продовження”.

Олесь ДОНІЙ (голова Центру досліджень політичних цінностей):

„Причетність власників «Росукренерго» до сумнозвісного Семена Могилевича не доведена. Достовірність інформації ще варто перевірити. Витік інформації не обов’язково відбувається з метою розривання угод. Відбувається повномасштабна дискредитація українського керівництва. Хтось зацікавлений вказати на те, що українська влада (з Ющенком на чолі) не гребує сумнівними структурами з кримінальним відтінком. Теоретично, все це може робитися під гаслами «очищення влади», а практично вестиме до її ослаблення. Щось аналогічне відбувалося після «касетного скандалу». Теоретично все робилося тоді з метою очищення влади, а на практиці Росія намагалася скористатися ослабленням українського Президента й посилити власну присутність в Україні. Для української влади вся історія з «Росукренерго» має бути повчальним уроком. Непрозорість процесу вже нашкодила владі. Не секрет, що українська влада володіє інформацією щодо власників «Росукренерго» (в протилежному випадку можна б було говорити про абсолютну некомпетентність влади, яка вручає газовий зашморг у руки анонімної структури), але не вважає за доцільне піддавати гласності. А там, де є непрозорість, там поживний грунт для різноманітних чуток. А чутки можуть бути болючими”.

Володимир МАЛИНКОВИЧ (директор Українського відділення Міжнародного інституту гуманітарно-політичних досліджень):

„Я думаю, що це повідомлення не нове, і воно вже підтверджувалося. Все ж таки на сьогодні це малоймовірно, тому що треба не просто, скажімо так, скасувати RosUkrEnergo як посередника - треба знайти йому заміну. Тому я б сказав так, що треба вести переговори про можливу заміну посередника, тієї фірми, що буде забезпечувати постачання газу. От це було б більше м'яким рішенням. А домагатися зараз скасування - означає домагатися перегляду всіх угод від 4 січня. Це може погано для нас скінчитися, тому що дотепер, і це я хотів би підкреслити, не підписана міжурядова угода з Росією про те, що Росія буде гарантувати нам транзит туркменського й середньоазіатського газу в Україну. Поки не підписаний черговий протокол, ми навіть судитися не можемо, тому що ми в будь-який момент можемо виявитися без імпортного газу, що для нас буде катастрофою. Тому треба в принципі цю тему піднімати, треба прагнути до того, щоб замінити посередника на більше коректного й респектабельного. Але робити це треба не ривком, а поступово, попередньо заручившись протоколом про гарантії надходження туркменського газу в Україну від Російської держави. От тільки після цього можна всерйоз займатися всіма цими питаннями. Якщо ми займемося зараз розривом угоди, ми виявимося точно в тій же ситуації, що були 1 січня 2006 року, коли газу не буде, і ми будемо змушені красти газ, що йде у Європу, що не сподобається не тільки Росії, але і Європі”.

Володимир ФЕСЕНКО (голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента»):

„Я чув і читав про це: йдеться не про власників, а про бенефіціаріїв. А хто є реальним власником української частини RosUkrEnergo, я думаю, що питання відкрите й це потрібно з‘ясовувати. Сама наявність такої інформації в принципі дає нову можливість розслідувати ситуацію навколо RosUkrEnergo й ухвалювати відповідні політичні рішення. Я думаю, що такі рішення, так чи інакше, будуть розглядатися вже новим урядом. Але справа не лише в тому, хто пов‘язаний з Могилевичем, а ще й у тому, що потрібно вибудовувати нові відносини з «Газпромом» так, щоб дійсно не було підстав для тиску на українську сторону. А ми вже бачимо, що взаємини між «Газпромом» і туркменським керівництвом також розвиваються шляхом тиску на українську сторону й погіршення переговорних позицій України в газовому питанні. Треба розв‘язувати це питання таким чином, щоб не було посередників із сумнівною репутацією”.

Павло ЦИРУЛЬ (фінансовий аналітик Центру екстремальної політики):

„Думаю, що в кожному разі договір не буде розірваний, інакше на Україну чекає не один міжнародний суд. Я думаю, що Росія може собі дозволити в буквальному значенні тероризувати Україну тим фактом, що з нею можна підписувати документи, а потім легко скасовувати. А що стосується Семена Могилевича, думаю, що цей факт уже давно відомий, але, може, не широким колам”.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Економіка»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Чим обмеженішим є світогляд людини, чим менше вона знайома з історією, природою і філософією, тим щиріша її прихильність до своєї релігії ”
Людвіг Фейєрбах

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.