Аратта - На головну

23 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- найдовша печера на Україні носить назву «Оптимістична» і знаходиться на Поділлі - це гіпсова печера на глибині 20 м, протяжністю понад 230 км. Вхід до неї розташований поблизу села Королівка Борщівського району Тернопільській області. Це найдовша гіпсова печера у світі і друга за протяжністю, - вона поступається лише Мамонтовій печері в США...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Унікальні залишки трипільської культури виявили археологи на Буковині

За межею віків Регіон: Чернівецька область 18272 перегляди

Опубліковано - 1.07.2012 17:25 | Всі новини | Версія для друку

Унікальні залишки трипільської культури виявили археологи на Буковині
Унікальні залишки трипільської культури виявили археологи на Буковині
У селі Ожеве поблизу Новодністровська науковці знайшли місце стародавнього поселення, якому майже 6 тисяч років.

Унікальні залишки трипільської культури виявили археологи в Чернівецькій області. От тільки часу на його обстеження в археологів обмаль. Восени місце унікальних знахідок затоплять забудовники Дністровської ГАЕС, повідомляє 5 канал.

Археологи у селі Ожеве нині працюють в авральному режимі. Хочуть встигнути дослідити якомога більшу територію поселення Трипільської культури, вік якого - 6 тисяч років. Хваляться: деякі їхні знахідки - унікальні.

Дмитро Черновол, керівник експедиції: «Праобраз такої гри як калах чи таких ігор як нарди. Тільки це зараз суто ігрові речі, а в той час це були гадальні речі. Окрім того тут надзвичайний матеріал знахідок і мідних речей, що для Трипілля досить велика рідкість. Є археологи, що за всю свою археологічну кар’єру, взагалі не виявляли міді».

Розкопки почали у 2009 році, після того, як місцеві знайшли на острові кістяні знаряддя праці та наконечники стріл і списів. Зараз археологи проводять роботи на двох тисячах квадратних метрів. Проте, припускають, насправді треба дослідити удвічі більшу ділянку. І на це знадобиться 5 років. Втім вже у жовтні острів піде під воду - він заважає будівництву Дністровської ГАЕС.
Американські археологи провели 3D фіксацію пам’яток.
Американські археологи провели 3D фіксацію пам’яток.
Іван Фурман, заступник директора філії дирекції з будівництва Дністровської ГАЕС: «Це протималярійні заходи в зведеному кошторисі, тобто щоб не було таких болотистих понижених місць. Це державні інтереси, оскільки це об’єкт державної ваги будується, але в той же час, ми з археологами домовляємося полюбовно, без конфліктів і сварок».

Археологи ж кажуть: острів уже зараз поступово затоплюють. Тож щоби пришвидшити розкопки, покликали на допомогу студентів історичних факультетів. Ті - з радістю погодилися.

Учасник експедиції: «Особисто для мене побачити на свої очі, що нам завжди так цікаво описували і розказували, саме це для мене є цікавим».

Учасник експедиції: «Цікаво, як люди жили 6 тисяч років назад, не знаю, що з цим може порівнятися».

Тиждень тому на Ожевський острів завітали й американські археологи. Тут вони - вперше в історії вивчення трипільської культури - провели 3D фіксацію пам’яток. Щоби вивчати знахідки навіть після затоплення острова.

Відеосюжет див.тут.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «За межею віків»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

У сучасних умовах будь-яка нація, що не бажає «самознищення» чи рабського становища у світовому співтоваристві, повинна на перше місце висувати завдання інтелектуальної безпеки”
Юрій Канигін

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.