Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- під час англо-бурської війни (Південна Африка) в 1899-1902 роках, командир одного з загонів бурів українець Юрій Будяк, врятував від розстрілу одного молодого англійського журналіста. Згодом останній допоміг Ю.Будяку вступити до Оксфордського університету. В 1917 році Ю.Будяк працює в уряді Української Народної Республіки. В 1943 році Юрій Будяк помирає в радянському концтаборі. Англійського журналіста звали .... Уїнстон Черчілль....
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Хроніки “покращення”. Яка зарплата влаштує пересічного луганця?

Добробут Регіон: Луганська область 7999 переглядів

Опубліковано - 14.09.2012 19:39 | Всі новини | Версія для друку

Хроніки “покращення”. Яка зарплата влаштує пересічного луганця?
Хроніки “покращення”. Яка зарплата влаштує пересічного луганця?
Жителі сходу України, як свідчить статистика, в середньому щомісячно заробляють понад три тисячі гривень.

Луганськ дещо відстає, середня зарплата в обласному центрі – 2720 гривень, що у два з половиною рази перевищує розмір встановленого державою прожиткового мінімуму. Однак луганці вважають прожитковий мінімум необґрунтовано заниженим, а свою зарплату надто низькою.

Єлизавета нещодавно закінчила університет. Нині працює на державному підприємстві. Отримує 1200 гривень заробітної плати – це на 100 гривень більше від прожиткового мінімуму в Україні. Дівчина підрахувала, що зарплату витрачає на харчування, проїзд, ліки, оплату інтернету. Новий одяг майже не купує. А кімнату, яку вона наймає у Луганську, поки що оплачують її рідні, а це 650 гривень на місяць, плюс плата за комунальні послуги. На думку дівчини, для повноцінного життя їй треба заробляти в чотири рази більше.

«Для того, щоб комфортно себе відчувати, з’їздити один раз на море відпочити, хоча б один-два рази в місяць сходити в кіно, в театр, пару разів на рік купити собі нову одежу, я вважаю, що для цього мені потрібно заробляти 4 тисячі», – каже Єлизавета.

У «конверті» більше, але не достатньо

Не секрет, що чимало українців, працюючи на приватних підприємствах, отримують зарплату у «конвертах». Цей заробіток не відображається в офіційній статистиці. Та навіть отримавши доплату в «конверті», мало хто лишається вдоволеним, вважає луганець Володимир. Він працює на приватному підприємстві. Заробляє близько 5 тисяч гривень. Його дружина – у два з половиною рази менше, її заробіток йде на оплату квартири, яку сім’я орендує.

«С дружиною ми наймаємо квартиру, і тому коштів не вистачає. На двох треба заробляти хоча б у межах 8-10 тисяч, щоб можна було прожити. А так у нас невеликі зарплати, тому ми тягнемо від місяця до місяця», – каже луганець.

В управлінні статистики в Луганській області надати інформацію щодо витрат і доходів луганців відмовилися. Заступник начальника управління Ірина Шаблієнко заявила, що «Радіо Свобода є іноземним ЗМІ, тому надавати інформацію вона не буде».

Реальний прожитковий мінімум сягає 3,5 тисяч гривень – громадський діяч

Менш засекреченим виявилося обласне управління соціального захисту населення. Заступник начальника управління Сергій Медведчук розповів Радіо Свобода, що станом на 1 липня середня заробітна плата жителів Луганська становила 2720 гривень. Водночас, він погоджується, що прожити на 1100 гривень досить складно, однак, на думку Сергія Медведчука, для встановлення саме таких прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати, є свої причини.

«Прожитковий мінімум розраховується, виходячи не тільки з того, скільки необхідно людині для життя, він же ще розраховується, виходячи з економічного розвитку країни», – зазначає Сергій Медведчук.

Дійсно, справа в методиках, підтверджує голова профспілкового об’єднання «Трудовий рух «Солідарність» Костянтин Ільченко. За його словами, уряд використовує ту методику, яка вигідна йому, оперуючи економічним станом у країні, а не потребами людей. За підрахунками профспілкового лідера, нині реальний прожитковий мінімум має бути не менше 3,5 тисяч гривень.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Добробут»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Вони вважають життя наше забавою і житіє прибутковою торгівлею, бо кажуть, то повинно ж звідкілясь мати прибуток, бодай із зла”
Біблія

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.