Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Новий КПК - сталінізм у «європейській обгортці»

Назад в СРСР 9394 перегляди

Опубліковано - 20.11.2012 13:05 | Всі новини | Версія для друку

Новий КПК - сталінізм у «європейській обгортці»
Новий КПК - сталінізм у «європейській обгортці»
20 листопада набув чинності новий Кримінальний процесуальний кодекс України.

Юристи радять громадянам носити з собою паспорт, адже міліціонери тепер можуть затримати на вулиці і для «з’ясування особи» посадити на 72 години. Також правники звертають увагу громадян, що КПК дозволяє кримінальні справи проти них порушувати негласно, за анонімною заявою. Міліція ж просить грошей на впровадження нових норм законодавства.

Новий Кримінальний процесуальний кодекс містить на 145 статей більше, ніж попередній. Про це під час прес-конференції повідомив Генеральний прокурор України Віктор Пшонка і наголосив, що нові законодавчі норми покращать стан дотримання прав та свобод громадян України.

«І адвокати, і слідчі, і прокурорські працівники, і судді будуть працювати в нових умовах і досудового слідства і судочинства загалом», – наголосив Пшонка.

За словами радника президента Андрія Портнова, у всіх судах країни, згідно з новим КПК, вже обрали слідчих суддів і визначили суддів у справах неповнолітніх. Крім того, він повідомив, що вже створили єдиний реєстр досудових розслідувань. Кримінальний процесуальний кодекс тепер передбачає звільнення під заставу та вводить поняття домашнього арешту, відтак, за словами Портнова, переповнені слідчі ізолятори розвантажаться вже в період до 20 січня.

Завдяки присяжним робота судової системи стане прозорішою?

Також новий КПК запроваджує поняття угоди зі слідством, тобто можливість визнання провини в обмін на пом’якшення покарання. Кодекс тепер не передбачає можливості повернення кримінальної справи на додаткове розслідування, яке зазвичай використовувалося судами як замінник виправдувального вироку.

Серед нововведень процесуального законодавства, що покращать стан дотримання прав українців, – і запровадження суду присяжних, наголосив голова Ради суддів Ярослав Романюк.

«Завдяки присяжним робота судової системи стане більш прозорою, більш зрозумілою, рішення судів стануть більш справедливими», – запевнив Романюк.

Тимошенко закликала опозицію скасувати новий КПК

Утім, колишній прем’єр-міністр Юлія Тимошенко закликала опозицію домагатися скасування Кримінального процесуального кодексу.

Про це заявив депутат Верховної Ради Сергій Власенко.

Він наголосив, що згідно з новим КПК, людину не повідомлятимуть про порушення проти неї кримінальної справи та проводитимуть негласні слідчі дії без порушення кримінальної справи й судових рішень: аудіо- і відеоконтроль, арешт та вилучення кореспонденції, зйомка інформації з електронних інформаційних систем.

Він також відзначив, що новий кодекс надає право слідчому обстежити публічно недоступні місця, житло чи інше майно особи шляхом таємного проникнення в них, а також порушувати кримінальні справи за анонімними заявами.

В опозиції підтримують заклик Юлії Тимошенко, заявив голова парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, депутат від БЮТ Віктор Швець. Він також додав, що у новому КПК повністю знищена роль захисника, оскільки закон надає переваги обвинуваченню у судовому процесі та робить адвоката залежним від органів адвокатського самоврядування. Кримінальний процесуальний кодекс в українських реаліях, де немає незалежної судової системи більше загрожує громадянам, ніж пропонує їм захист, наголосив Віктор Швець.

Кримінальний процесуальний кодекс – це величезна афера – Швець

«Це просто афера величезна. Цей кодекс не буде належним чином працювати і права людей цей кодекс не буде захищати. Він навпаки створить усі умови щоб права та свободи були максимально обмежені і порушені», – зазначив Швець.

Тим часом Міністерству внутрішніх справ не вистачає 980,5 мільйонів гривень для впровадження нового Кримінально-процесуального кодексу. Про це заявив голова відомства Віталій Захарченко. Також експерти наголошують, що більшість українських судів потребують додаткового фінансування для переобладнання судових зал згідно з вимогами нового КПК який зокрема, передбачає можливість проведення процесуальних дій у режимі відео конференції.

Верховна Рада ухвалила новий Кримінальний процесуальний кодекс в ніч проти 13 квітня 2012 року. Під час розгляду документу до нього було внесено понад 3700 поправок, понад 2000 поправок, запропонованих опозицією не були враховані. Крім того, опозиція заявила, що КПК ухвалили з порушеннями. 14 травня 2012 року Президент Віктор Янукович підписав Кримінальний процесуальний кодекс. У ніч з 19 на 20 листопада новий КПК набув чинності.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Назад в СРСР»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Справедливість без сили і сила без справедливості - обидві потворні”
Жозеф Жубер

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.