Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- свій шлях до Місяця радянський «Луноход» розпочав в Україні. Для підготовки команди, що ним керувала, та для випробовувань самого апарата в кримських горах під Сімферополем було створено спеціальний «місяцедром». У 70-х на Місяць було запущено всього два «трактори» — «Луноход-1» та «Луноход-2». Під час виконання місячної місії «трактористи» теж знаходилися в Криму — у центрі керування в селищі Шкільне. Пізніше зі Шкільного керували роботою космічних кораблів «Союз», брали участь у здійсненні першої міжнародної стиковки «Союз»-«Аполон», відстежували перший, і єдиний, політ радянського «човника» «Буран». Після проголошення незалежності України центр у Криму було майже повністю знищено...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


У наступному році можуть з’явитися гнучкі мобілки

Технології 8788 переглядів

Опубліковано - 3.12.2012 19:17 | Всі новини | Версія для друку

У наступному році можуть з’явитися гнучкі мобілки
У наступному році можуть з’явитися гнучкі мобілки
Уявіть, що з телефоном можна робити все те, що і з аркушем паперу.

Наприклад, скрутити його в рулон. Або жбурнути з розмаху об підлогу. Покласти в рюкзак. Наступити на нього... А він буде працювати, наче нічого не сталося.

Над створенням таких мобілок - тонких, як лезо, гнучких і схожих на папір - сьогодні працюють дослідники.

І вже є прототипи, які навіть демонструвалися на різних показах нових гаджетів.

Ходять чутки, що вже наступного року ми зможемо потримати в руках перший гнучкий телефон. Над технологією його створення вже багато хто почав працювати, в тому числі такі гіганти, як LG, Philips, Sharp, Sony та Nokia.

Але є припущення, що першим на ринку з’явиться телефон, створений південнокорейським гігантом Samsung.

Samsung розробляє смартфон, заснований на OLED - світлодіодах, виготовлених з органічних матеріалів, які випромінюють світло при проходженні через них електросигналу.

Компанія переконана, що такі смартфони будуть "надзвичайно популярними серед споживачів в усьому світі".

За словами представника Samsung, їхні екрани можна буде "скручувати і складати" завдяки використанню електроніки на гнучкій і дуже міцній пластиковій підкладці, яка є "більш тонкою, легкою і гнучкою порівняно з платами на звичайних рідкокристалічних технологіях".

Світ без паперу

Є й інші технології, завдяки яким смартфон може стати гнучким. Не забуваймо, що концепція створення гнучкої електроніки та її монтаж на такій самій гнучкій пластмасі розроблялася з 1960-х років, коли з’явилася перша гнучка сонячна батарея.

2005 року компанія Philips продемонструвала перший прототип дисплея, який можна було скрутити в рулон.

І всього за кілька років гнучка технологія потрапила в мейнстрім - хоча мало хто це помітив.

Вже в перших електронних книгах Kindle від компанії Amazon використовувався гнучкий екран, відомий як оптична фронтальна панель. Проблема була в тому, що електронна начинка пристрою мала бути сконструйована на жорсткому каркасі.

Екран був розроблений на базі так званих "електронних чорнил", винайдених Джозефом Якобсоном, що згодом став одним із засновників компанії E-Ink, яка і вивела на ринок нову технологію спільно з корпорацією Philips.

Принцип роботи цього чорно-білого екрана полягає в тому, що він відбиває природне світло, імітуючи те, як виглядає текст у "звичайній" паперової книзі.

"Близько 30 мільйонів дисплеїв працює на технології E-Ink - найстаріші з них датуються 2006 роком", - говорить Шрі Перувемба з компанії E-Ink.

"Вони добре працюють і в простих телефонах, і в індикаторах пам’яті і заряду батарейок, і в кредитних смарт-картах, і в наручних годинниках".

Але чому тоді більшість екранів E-Ink ховають за жорстким склом, замість того, щоб робити їх гнучкими?

Однією з причин є їх вартість, пояснює Абхігян Сенгупта, аналітик консалтингової фірми MarketsAndMarkets, що опублікувала нещодавно велике дослідження, присвячене гнучким дисплеям.

Для того, щоб готовий товар був гнучким, в ньому все має бути гнучким: і фронтальна панель, і підкладка, на якій знаходяться транзистори, а також акумулятори, на яких працює пристрій, його оболонка, сенсорний екран та інші компоненти.

Але не тільки E-Ink розробляє способи зробити електронний папір таким гнучким, як справжній.

Серед її конкурентів - південнокорейська фірма LG Displays, яка нещодавно почала масове виробництво гнучких екранів.

"Вони можуть виявитися приголомшливо вигідними для мобільних телефонів, що часто розбиваються при падінні", - говорить представник LG. За його словами, зменшення ваги і товщини зможе набагато збільшити потенціал дизайну нових телефонів.

"Чудовий матеріал"

Але є й інші підходи.

Професор Андреа Феррарі з Кембриджського університету в роботі над майбутніми гнучкими дисплеями використовує матеріал під назвою графен.

Він був вперше виготовлений 2004 року Костянтином Новоселовим та Андрієм Геймом - вихідцями з Росії, що працюють в Манчестерському університеті.

За роботи з вивчення властивостей цього матеріалу вчені отримали Нобелівську премію. Графен являє собою шар вуглецю товщиною в один атом - але він міцніший за алмаз, прозорий, легкий, має прекрасні провідні властивості і, головне, гнучкий.

Дослідники вважають, що графен в майбутньому зможе замінити кремній і революційно змінити електроніку.

"Ми працюємо над гнучкими прозорими дисплеями і поверхнями, які в майбутньому можуть стати частинами гнучких телефонів, планшетів, телевізорів і сонячних батарей", - розповідає пан Феррарі, що працює над замовленням від фінської компанії Nokia.

"Samsung дійсно дуже просунувся в цій області, але ми в Кембриджі виконали велику роботу над прототипами Nokia", - впевнений професор.

За його словами, графен доповнить і суттєво прискорить роботу гнучких телефонів, що працюють на органічних світлодіодах, оскільки теоретично навіть акумулятор телефону може бути гнучким, якщо його виготовити з цього матеріалу.

Технології можуть бути різними, але можна з впевненістю сказати, що незабаром наші мобілки стануть не просто "розумними", але ще й гнучкими.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Технології»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Уряди, в яких висловлюються протилежні міркування, придатні, доки царює мир”
Наполеон

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.