Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в селі Лемеші (Чернігівська область) на початку XVIII століття народився хлопчик Олексій Розум. У вільний від випасу корів час, він співав у сільскому церковному хорі, де був помічений, відправлений до Петербургу й згодом став графом Розумовським й вінчаним чоловіком імператриці Елизавети (щоправда без права престолонаслідування). Брат графа Кирило у 18 років (!!!) очолив петербургську академію наук, а згодом ще й став гетьманом Лівобережної України...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Розкопки призвели до пірамідоманії в Боснії

Світ навколо нас 14251 перегляд

Опубліковано - 15.05.2006 17:07 | Всі новини | Версія для друку

Робітники готуються збудувати тимчасовий офіс біля пагорбу Височица, що в центральній частині Боснії, звідки археологічна команда розпочала пошук слідів давньої піраміди 13 квітня 2006 року. Фото Ройтерс від 13 квітня 2006 р.
Робітники готуються збудувати тимчасовий офіс біля пагорбу Височица, що в центральній частині Боснії, звідки археологічна команда розпочала пошук слідів давньої піраміди 13 квітня 2006 року. Фото Ройтерс від 13 квітня 2006 р.
Піраміда чи фантазія? Археологи не можуть погодитися, але для людей Вісоко дебати не потрібні: вони вірять, що під горбом поруч з їхнім містом – піраміда, і вже рахують гроші. Місто Вісоко гуде, воно наелектризоване з приводу розкопок, які мають на меті довести, що неподалік пагорбу Височица – піраміда, побудована 12 тисяч років тому предками ілирійців, яких вважають першими поселенцями Балкан.

Багато археологів дивляться на це скептично, але Семір Османагік, бізнесмен, що народився в Боснії, погоджується з теорією піраміди і змусив провести тут розкопки. Він переконаний, що зможе довести цю теорію.

“Настільки, наскільки ідея піраміди в Європі і зокрема в Боснії може здаватися неймовірною, ми переконані, що доб’ємося успіху, - сказав репортерам Османагік, що мешкає в США.

З того часу, як в квітні почалися розкопки, відвідувачі юрбляться на вершині пагорбу Вісоко, що в 18 милях на північ від Сараєво, роблячи туда сходження машиною, мотоциклом і навіть запряженим конем візком.

Сонячного квітневого дня шеренги людей видералися на пагорб висотою в 2300 миль, в той час, як моделі Сараєвського тижня моди розгулювали навколо розкопу, махаючи паперовими Боснійськими прапорами. “Ми прочитали про піраміду в Інтернеті. Було б класно, якби щось таке величне сталося в Боснії”, - каже турист Сенада Вітіген, який приїхав в Боснію з Німеччини у відпустку.

Неподалік менеджер з харчової фабрики продавав цукерки “Боснійська піраміда Сонця”. Вуличні торговці розносили футболки і пляшки бренді у формі піраміди, з’явилися й майстри -продавці сувенірів піраміди. Відставник Расім Кілалік каже: “Дай Бог знайти їм піраміду” і кидається обслуговувати натовпи за столиками в кафе, що біля розкопу.

Але багато поважних археологів вважають, що терія піраміди на тлі того міні-буму, що відбувається у Вісоко, є нонсенсом. “Навіть найменше знайомство з археологією дасть кожному зрозуміти, що єдиним, що будувалося в Європі в ті часи, були неміцні хижі, а багато людей все ще жили в печерах чи кам’яних скелях”, каже професор Ентоні Хардінг, президент Європейської Асоціації археологів.

“Навіть якщо ми припустимо, що ці люди на декілька тисячоліть припустилися помилки в датуванні і що вони ближче по часу до Єгіпетських пірамід, сама ідея того, що в Боснії в той час будувалися будь-які піраміди, є чистою фантазією”.

Сонце і Місяць

Османагік називає два пагорби, що формують браму в долину Високо, пірамідами Сонця і Місяця на честь пірамід, які він бачив в Центральній Америці. Менший пагорб він називає Пірамідою дракона.

“Пагорб Височиця має майже три досконалі сторони трикутника, кожна з яких вказує на головні точки”, - каже Османагік, який часто носить капелюх в стилі Індіани Джоунз. “Цього і форми піраміди було для мене достатньо. Просто природа не могла б побудувати такі досконалі об’єкти”.

Минулого року під час розкопу підгрунтя Височиці – Сонячної піраміди Османагіка – геологи сказали, що вони знайшли поліровані плити з пісковику, які могли бути підлогою піраміди. Вони знайшли інший будівельний матеріал, який також не є характерним для цієї місцевості, що на їхню думку міг служити сходами.

На другому тижні розкопок вони знайшли кам’яні блоки, які, за словами Османагіка, були стінами піраміди. Протягом наступних декількох місяців він має на меті розкопати 2,4 милі тунелів, які за його словами, сполучають пагорби.

Греція та Єгипет кажуть, що пришлють експертів на цю територію Боснії в найближчі місяці, але існують побоювання, що ці розкопки можуть зруйнувати залишки середньовічного боснійського міста на вершині Височиці.

“Це рівнозначно тому, що мені, археологу, дозволяють займатися хірургією”, - каже Енвер Імамовік, професор історії і колишній директор розташованого в Сараєві краєзнавчого музею.

Долина пірамід

Османагік планує відкрити “Боснійську долину пірамід” як археологічний парк в 2008 році. Його проект підтримується радою Вісоко і на ного покладаються сподівання, що ця територія може стати головним туристичним атракціоном в країні, потихеньку відвойовуючи відвідувачів після спустошливої війни в 1990-х.

“Нам слід цілком дозволити тут дослідження”, - каже Сенад Ходовіч, директор музею історичної спадщини Вісоко. “Не йдеться про те, чи були піраміди чи ні... Важливо створити атмосферу дослідження, також і середньовічного міста Вісоко, яке ніколи не досліджувалося”.

При цьому об’єднання гірняків і рядувальників запропонували свої послуги у дослідженні тунелів. Університети в Сараєво і Тузлі пообіцяли допомогти своєю експертизою, а фірми Вісоко жертвують продукти і послуги. Копають головним чином волантери – безробітні чоловіки з Вісокого.

Османагік вважає, що це місце було обране, тому що тут фокусна точка енергій, подібно тій, що в Гізі у Єгипті. Це, на його думку, могло б пояснити місцеве твердження про те, що ніхто не був убитий на території трьох пірамід протягом війни 1992-1995 років. “Піраміди їх врятували”, - каже він.

Зараз Османагік фінансує розкопки сам. Для продовження дослідження цього року йому необхідно близько 200 000 боснійських марок ($125 550), які він сподівається отримати від боснійських властей. “Історія цивілізації має бути переписана, - каже він. – Боснія стане гігантом на світовій археологічній карті”.

Переклад Олени Каганець
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Світ навколо нас»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Церква - скоріш лікарня для грішників, ніж музей святих”
Ебігайл Ван Берен

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.