Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- українська мова посіла друге місце в світі за мелодійністю після італійської. Також її визнали третьою найкрасивішою мовою в світі за такими критеріями, як фонетика, лексика, фразеологія та побудова речень після французької та перської мов на мовному конкурсі, що пройшов у Парижі в 1934 році...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


У музеї Михайла Коцюбинського в Чернігові діє виставка «Ікони в рушниках»

Мистецький погляд Регіон: Чернігівська область 28167 переглядів

Опубліковано - 30.01.2007 15:02 | Всі новини | Версія для друку

У музеї Михайла Коцюбинського в Чернігові діє виставка «Ікони в рушниках»
У музеї Михайла Коцюбинського в Чернігові діє виставка «Ікони в рушниках»
Унікальна виставка під назвою «Ікони в рушниках» проводиться в приміщенні музею Михайла Коцюбинського в Чернігові.

На ній представлено понад 70 вишитих ікон, виготовлених руками майстрині Агнеси Ляшенко. Приблизно стільки ж старовинних рушників зі своєї колекції надала для оформлення сакральних образів власниця чернігівської мистецької галереї «Круті сходи» Тетяна Жогалка.

За словами майстрині, вишивати хрестиком вона почала майже випадково. Все життя пропрацювала у фармацевтичній галузі, а вже після виходу на пенсію побачила гарний образ святителя Миколая Чудотворця і вирішила вишити такий для свого онука. Перша спроба була вдалою, тож згодом з'явилися cвятий Володимир і княгиня Ольга, Антоній Печерський і Феодосій Чернігівський, а також лики Богородиці.

На першій виставці Агнеси Денисівні, яка також відбулася в музеї Коцюбинського, було представлено 29 вишитих картин. За словами майстрині, вона ще не знала канонів, за якими створюються ікони, тож почала вчитися і відвідувати церкву, читала спеціалізовану літературу, радилася зі священиками.

Через деякий час Агнеса Денисівна звернулася до сюжетних композицій, на яких присутні декілька персонажів. За допомогою голки і ниток вона створила картини «Трійця», «Благовіщення», «Різдво Христове», «Покрова Богородиці», «Хрещення Господнє», «Воскресіння» та інші.
Проте особливе місце в її творчості посідають Богородичні ікони. Агнеса Ляшенко відтворила на полотні деякі загальновідомі образи Богородиці, а також майже всі чудотворні образи Цариці Небесної, які прославилися на Чернігівщині. В її доробку: Єлецька, Троїцько-Іллінська, Густинська, Іржавецька, Домницька, Леньківська, Любецька образи Божої Матері.

Пізніше майстриня освоїла більш складну техніку вишивання бісером. На виставці представлено декілька невеликих за розміром ікон, які пані Агнеса створила з бісеру. Кожна з них вимагає не одного місяця кропіткої праці.

«В Україні ікони завжди прикрашали красивими рушниками, - розповідає вчений секретар музею Ольга Єрмоленко. - Де по краю виробу бачимо вишивку, це означає, що його вішали в красному кутку кімнати, тобто "на Богів" - це так звані набожники».

Виставка «Ікони в рушниках» працюватиме до середини лютого.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Мистецький погляд»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Єдина країна в світі, де не викладалася в університетах історія цієї країни, де історія вважалася чимось забороненим, ворожим і контрреволюційним, — це Україна. Другої такої країни на земній кулі нема. Де ж рождатися, де плодитися дезертирам, як не у нас? Де рости слабодухим і запроданцям, як не у нас? Не вина це дезертирів, а горе. Не судить їх треба, а просить прощення і плакати за погане виховання, за духовне каліцтво у великий час. Їх не учили Батьківщині — їх учили класовій ворожнечі і боротьбі, їх не учили історії. Народ, що не знає своєї історії, є народ сліпців.”
Олександр Довженко

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.