Аратта - На головну

25 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


9 травня вважають святом лише країни, що перебувають під впливом Росії

Духовний світ 24745 переглядів

Опубліковано - 30.04.2013 14:12 | Всі новини | Версія для друку

9 травня вважають святом лише країни, що перебувають під впливом Росії
9 травня вважають святом лише країни, що перебувають під впливом Росії
Святкування 9 травня як День перемоги – це відголоски радянського минулого.

Про це заявив голова вченої ради Центру досліджень визвольного руху, історик Володимир В’ятрович.

За його словами, що в Україні необхідно у цей день вшановувати пам’ять загиблих.

«Думаю, саме таке відзначення було б найбільш прийнятним для українців і таким, що мало би помирити українців, незалежно від того, по який бік в цій війні воювали їхні предки. Справа в тому, що спроба представити цю війну як Велику Вітчизняну і 9 травня як велику Перемогу в ній – це відголоски радянського міфу, який намагалися представити в цій війні в чорно-білих кольорах, в якій з одного боку були німці, з іншого – так звані «наші», – заявив він.

«Але насправді для українців ця війна була ще однією трагедією, в якій українці часто воювали проти українців і за чужі інтереси. А тому для нас завершення цієї війни мало би власне визначатися як поминання пам’яті тих жертв, які загинули в цій війні за чужі інтереси», – додає історик.

За словами В’ятровича, з історичної точки варто говорити про Другу світову війну, а не Велику Вітчизняну війну.

«У хронологічних рамках цей термін – ширший, починається в 1939 і закінчується 1945 роком. І вона є більш багатоманітною і багатоколірною, ніж простий чорно-білий народ, якому пропонується концепція Великої Вітчизняної війни», – зазначив він, зауваживши, що «бентежить, що зараз українська влада відновлює цей радянський міф».

Як зазначив В’ятрович, Україні відійшла від цього міфу, починаючи з 2005-2006 років.

«По-перше, з підручників зник цей пропагандистський термін Велика Вітчизняна війна, а міцно утвердився – Друга світова війна… На жаль, відзначення (9 травня як День Перемоги – Ред.) в Україні повернулися 2010 року, але я думаю, що це лише рецидиви і відголоски радянського минулого. Я переконаний, що зі зміною влади ця традиція перестане жити», – вважає він.

Водночас В’ятрович зазначає, що 9 травня вважають святом уже навіть не всі пострадянські країни.

«До прикладу країни Балтії вже приєдналися до європейських країн і не відзначаються це як певне тріумфальне свято. Святкують лише ті країни, які, на жаль, перебувають під більшим впливом Росії і де спостерігається такий неорадянський ренесанс. І важливо – в Україні на державному рівні відзначається День перемоги, натомість з кожним роком ігнорують зокрема Дня пам’яті жертв голодомору в Україні, що переважно відбувається з ініціативи громадськості і при нехтуванні центральної влади», – додав В’ятрович.

Як повідомлялося раніше, Львівська міська рада ухвалила рішення про оголошення 8-9 травня у місті Львові Днями скорботи за загиблими у Другій світовій війні та жертвами тоталітарних режимів. Водночас, депутати підтримали ухвалу, яка передбачає заборону використання окупаційної символіки СРСР, комуністичної і нацистської символіки на території Львова.

Крім цього, Івано-Франківська міська рада оголосила на території міста 9 травня Днем скорботи за загиблими у Другій світовій війні. Депутати також заборонили в обласному центрі розміщення на будинках і спорудах підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності символіки неіснуючих і невизнаних держав (військових формувань).

Прем’єр-міністр Микола Азаров розкритикував ці рішення, зазначивши, що вони - незаконні.

"Хочу сказати вам однозначно: я вважаю, що обласні ради приймають абсолютно незаконні рішення. Більше того, аморальні рішення. Називати велике свято День перемоги Днем скорботи - це ображати пам’ять антифашистів, воїнів-союзників, які по суті дозволили, в тому числі і цим депутатам користуватися світом і демократією", - додав Азаров.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Духовний світ»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Слово, що йде від серця, проникає в серце”
Нізамі

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.