Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Доведено наукою: страх змінює ДНК і може передатися генетично наступним поколінням

У світі науки 19179 переглядів

Опубліковано - 3.12.2013 01:37 | Всі новини | Версія для друку

Доведено наукою: страх змінює ДНК і може передатися генетично наступним поколінням
Доведено наукою: страх змінює ДНК і може передатися генетично наступним поколінням
Вчені з університету Еморі дійшли висновку, що на нашу поведінку може впливати так звана «генетична пам’ять» про події у житті попередніх поколінь.

Експерименти показали, що травмуючі події в житті, скоріше за все, змінюють активність генів шляхом хімічної модифікації ДНК в спермі, і це вносить зміни в роботу мозку і поведінку наступних поколінь, повідомляє Бі-Бі-Сі.

В опублікованій в Nature Neuroscience доповіді Брайана Діас і Керрі Ресслер з Медичного центру Університету Еморі в Атланті, йдеться, що миші, які були привчені боятися певного запаху, передають цей страх своїм дітям і онукам.

За словами експертів, це відкриття є суттєвим для досліджень в області виникнення страхів і фобій.

У рамках проведеного експерименту мишей навчили боятися запаху певної речовини - ацетофенону, що пахне квітучою черемхою. Тварин били струмом, супроводжуючи це щоразу цим запахом, поки не привчили втікати лише від одного тільки запаху.

Потім дослідники вивчили склад сперми цих мишей і виявили, що ділянка ДНК, де розташований ген рецептора Olfr151, що чутливий до запаху черемхи, метильований у дітей та онуків "наляканих" самців. Це означає, що ген посилено працює і, відповідно, в посиленому режимі працює нюховий рецептор, що сприймає цей запах.

Метилювання гена, залежно від міри, послаблює або зовсім припиняє його експресію - синтез білка, що вмикає дві наступні стадії, - транскрипцію і трансляцію.
Миші-діти боялися того ж, що їх батьки і діди, навіть якщо ніколи не “спілкувалися” з ними
Миші-діти боялися того ж, що їх батьки і діди, навіть якщо ніколи не “спілкувалися” з ними
Від батька до сина

Для чистоти експерименту вчені унеможливили будь-який контакт "наляканих" мишей з їхнім потомством. Проте їхні діти і "онуки", які ніколи не зустрічали своїх батьків, володіли підвищеною чутливістю до запаху ацетофенону і намагалися сховатися від нього, хоча їх самих ніхто ніколи не лякав.

Дослідники також виявили зміни в структурі мозку "наляканих" самців.

"Життєвий досвід батьків, навіть до зачаття, значно впливає на структуру і функцію нервової системи наступних поколінь", - резюмують у своїй доповіді вчені.

Результати дослідження підтверджують теорію "епігенетичного успадкування", - згідно з якою навколишнє оточення може впливати на структуру генів, і ці зміни в свою чергу передаються наступним поколінням.

"Це може бути одним з механізмів, за допомогою якого нащадки несуть на собі відбиток своїх попередників", - пояснив Бі-бі-сі один з авторів дослідження, доктор Брайан Діас.

Професор Маркус Пембрі з Університетського коледжу Лондона говорить, що результати цього дослідження дуже важливі для вчених, які займаються посттравматичним стресом і страхами, і що вони надають вичерпні свідчення того, що певна форма пам’яті може передаватися з покоління в покоління.

"Підозрюю, що ми, ймовірно, ніколи не зможемо зрозуміти причин підвищення рівня невропсихіатричних розладів, як, наприклад, ожиріння або діабет, якщо не будемо брати до уваги досвід попередніх поколінь", - сказав професор Пембрі.

Як вважають вчені, в їхньому експерименті із запахом черемхи або якась його частина потрапила в кров тварин, що відбилося на виробництві сперми, або до сперми з мозку надійшов сигнал, який змінив ДНК.

Згідно з цим дослідженням, спадкова пам’ять передається тільки по чоловічій лінії, від самців, оскільки зміни ДНК стосуються сперматозоїдів, але не зачіпають яйцеклітини.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Якщо знаєш себе і супротивника, то завжди виграватимеш. Якщо знаєш себе, але не знаєш супротивника - один раз переможеш, всі інші - програєш. Якщо не знаєш ні себе, ні його - завжди програватимеш”
Цзу Дзинь

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.