Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


До Трахтемирова зростає інтерес

Народний Вісник Регіон: Черкаська область 14160 переглядів

Опубліковано - 19.05.2006 19:08 | Всі новини | Версія для друку

Трахтемирівський півострів - місце, де, відбувається перехід до інших вимірів
Трахтемирівський півострів - місце, де, відбувається перехід до інших вимірів
Відбувся традиційний краєзнавчо-екологічний похід представників молодіжних національних організацій під проводом Всеукраїнського об'єднання „Свобода” до першої козацької столиці - Трахтемирова.

Екологічна місія походу полягала в тому, що її учасники прибрали груди сміття, які залишають за собою горе-туристи, повідомляє інтернет-сайт голови ВО „Свобода” Олега Тягнибока.

Крім того, під час цієї експедиції були проведені ряд диспутів на націоналістичні та історичні теми, чому дуже сприяло навколишне середовище. Адже Трахтемирів - це одна із сакральних назв Українського народу та української історії поряд з такими як Київ, Чигирин, Глухів, Суботів, Холодний Яр та інші. Літописці свідчать, що саме тут акумулювалася духовна енергія України-Русі-Скіфії. Особливо цінними в історико-культурній спадщині Трахтемирова є стоянка епохи мустьє (120-130 тис. років), городище VII-VI століття до н.е. Більш того, це один із найбільших політичних центрів місцевих племен скіфського часу на Правобережній Україні. Саме тут знаходиться могильник на Батуриній горі біля села Зарубинці, який і дав назву слов'янській археологічній культурі рубежу нашої ери - зарубинецькій, а літописне місто Заруб XII-XIII століття та Зарубський монастир - були одними з найбільших на Русі церковно-культурних центрів.

Статус козацької резиденції та столиці Трахтемирів дістав у XVI-XVII ст., коли у 1578 р. під тиском запорізьких лицарів польський король Стефан Баторій офіційно передав його у володіння січовикам.

Саме тут працював уряд козаків, обирали гетьманів, приймали іноземних послів і майстрували козацькі флотилії. Звідси виходили у далекі походи. Запорожці відбудували Трахтемирівський монастир і при ньому спорудили військовий госпіталь. Це був перший лікувальний благодійний заклад для поранених, хворих і немічних воїнів в Україні. Таким чином, Трахтемирів довго був центром політичних і військових, а також суто козацьких і релігійно-національних інтересів.

Колишня гетьманська столиця й сьогодні привертає до себе увагу багатьох козацьких нащадків. Не вдалось зробити її „закритою зоною” навіть свого часу пану Бакаю, який побудував собі там „хатинку”, і практично перетворив Державний історико-культурний заповідник „Трахтемирів” (на його території було розташовано 81 археологічний, 9 історичних та 9 природничих пам'ятників) у перший приватний заповідник АТЗТ „Аграрно-екологічне об'єднання Трахтемирів”.

Нажаль, перетворення свого часу Трахтемирова у приватний заповідник скоріше являло собою захоплення території у приватну власність. Відселяючи село, у пустих хатах ламали стіни та печі, після чого за кілька років вони падали самі. Для будівництва ж маєтку нового власника довелось „пожертвувати” й частиною старовинного козацького цвинтаря.

Зараз у „конфіскованому” будиночку відпочивають люди з секретаріату президента. Принаймні так було пояснено одним з представників заповідника.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Народний Вісник»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Християнська етика була явним противенством поганської. Коли поганство головними чеснотами громадянина вважало гордість, смілість, неуступчивість, – християнство бачило свій ідеал у покорі, податливості та незлобності. Поганин (культурний чоловік) любив гарну одежу, пахощі, чистоту, тілесну красоту – християнин усе те вважав чортівською спокутою, гріхом та злочином. Світ і природа, що (...) були джерелом усього живого, всієї краси, всієї радості, в очах християнина – се минущі тіні, ілюзії, чортяча мана, джерело зла, гріха та чортячої спокуси. Більшого, повнішого противенства годі собі уявити ”
Іван Франко

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.