Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Компанія Goodyear перетворила шини на генератори, що постачають додатковою енергією ваш автомобіль

Технології 22898 переглядів

Опубліковано - 14.03.2015 10:54 | Всі новини | Версія для друку

Шини Goodyear BH03
Шини Goodyear BH03
Нещодавно на білий світ з’явилася абсолютно нова технологія - регенеративні шини, що використовують тепло і вібрацію для отримання електричної енергії, що використовується для підзарядки акумуляторних батарей електричного або гібридного автомобіля.

У світі електричних і гібридних автомобілів ефективність є ключовим моментом, будь-яка кількість витраченої марно енергії - це зниження дистанції, яку зможе проїхати автомобіль на одному заряді акумуляторних батарей.

Для збільшення ефективності в автомобілі впроваджуються всілякі енергозберігаючі та рекуперативні технології, зокрема системи регенеративного гальмування, рекупераційні амортизатори та інші елементи підвіски. А нещодавно на білий світ з’явилася абсолютно нова технологія - регенеративні шини, що використовують тепло і вібрацію для отримання електричної енергії, що використовується для підзарядки акумуляторних батарей автомобіля.

Такі "енергозберігаючі" шини продемонструвала відома компанія Goodyear в рамках Женевського Автосалону, що проходив минулого тижня, повідомляє DailyTechInfo. Поки що існують лише експериментальні дослідні зразки шин Goodyear BH03, які збирають теплову енергію, що виділяється в результаті декількох різних процесів, і перетворюють її на електрику, яка надходить в батарею автомобіля.

Основою цих шин є шар п’єзоелектричного матеріалу, що прихований під гумою шини. У більшості випадків п’єзоелектричні матеріали виробляють електрику в результаті застосування до них механічних зусиль, але в даному випадку якийсь термо-п’єзоелектричний матеріал, склад якого тримається в таємниці, буде перетворювати в електрику не тільки енергію механічних вібрацій, а й зайве тепло, що виділяється в гумі шини при їзді або надходить ззовні.
Основою цих шин є шар п’єзоелектричного матеріалу, що прихований під гумою шини
Основою цих шин є шар п’єзоелектричного матеріалу, що прихований під гумою шини
Водіям добре відомо, що при інтенсивній їзді шини автомобіля нагріваються досить значно через тертя, що виникає при контакті шини з дорогою. Свою дещицю у цю справу вносить пряме сонячне світло, вібрація, удари шини об нерівності дорожнього покриття, та й саме дорожнє покриття розігрівається влітку до високої температури сонячними променями. І вся ця теплова енергія, що виникає в результаті різних процесів, буде перетворюватися шинами Goodyear BH03 в електрику, дозволяючи автомобілю проїхати велику дистанцію.

На жаль, поки невідомо, яку кількість енергії здатні виробити такі високотехнологічні чудо-шини. Представники компанії Goodyear ще самі не можуть сказати точно, яка буде ефективність використання їхнього винаходу і скільки можуть коштувати такі шини за умови їх масового виробництва. Але в кожному разі ця "шкурка варта вичинки", адже будь-яка кількість поверненої або отриманої ззовні енергії, - це зайві кілометри пробігу автомобіля, менша кількість спаленого бензину або палива на теплових електростанціях.

Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Технології»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ми захоплюємося старовиною, але живемо сучасністю ”
Овідій

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.