Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Заліщики (Тернопільська область), після нападу Німеччини на Польщу в 1939 році, деякий час перебував польський уряд. А вже після вступу у війну Радянського Союзу, цей уряд через Румунію евакуюється в Англію, й до 1945 року вважався легітимним урядом Польщі...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Астрономи знайшли потенційну другу Землю

Відкриття 25823 перегляди

Опубліковано - 25.04.2007 19:30 | Всі новини | Версія для друку

Такою планету Gliese 581с уявляє художник
Такою планету Gliese 581с уявляє художник
Астрономи виявили за межами Сонячної системи планету, найбільш зі всіх відомих планет схожу на Землю.

Астрономи стверджують, що виявили землеподібну планету, яка обертається навколо материнської зірки на відстані, що підходить для живих організмів, повідомляє Dіscovery News. Крім того, великою є ймовірність того, що на її поверхні є рідка вода - головний інгредієнт життя.

Зроблено це відкриття групою європейських астрономів за допомогою інструментів Південної європейської обсерваторії, що знаходиться в Ла-Сильї в Чилі. Звіт про результати своєї роботи учені направили для публікації в міжнародний тижневик "Астрономія і астрофізика".

"Ця планета стане найбільш імовірною й дуже важливою метою майбутніх космічних місій, присвячених пошуку позаземного життя", - говорить доктор Ксавьєр Дельфоссе (Xavіer Delfosse), Астрофізична лабораторія Гренобля, Франція.

Дві невідомі раніше екзопланети були виявлені в сузір'ї Терезів на орбіті карликової зірки Gliese 581, на відстані 20,5 світлових років від Сонця. За свідченням авторів відкриття, виявлена ними планета отримала умовне позначення “Gliese 581 с”.
Зеленим кольором позначена ефективна земна орбіта
Зеленим кольором позначена ефективна земна орбіта
Так само як і наша планета, її двійник, виявлений вченими, рухається по орбіті навколо відносно прохолодної зірки. Температура на планеті-двійнику практично відповідає земній.

Ці співпадіння навели вчених на думку, що на планеті може існувати вода, та сама речовина, без якої життя на планеті Земля була б неможливим.

Маса виявленої планети в п'ять разів перевищує земну, розміром - на 50% перевищує Землю. Сила тяжіння на ній в 1,6 разів більша, ніж на нашій планеті. Двійник Землі оповитий щільним шаром атмосфери і має скелясту поверхню.

Планета (Gliese 581 c) розташовується в 15 разів ближче до свого сонця, ніж Земля, і здійснює повний оберт за 13 земних діб. Оскільки червоні карлики в 50 разів тьмяніше за Сонце, ця планета знаходиться в так званій "жилій зоні". У цій зоряній системі раніше були виявлені і інші планети, одна з яких (т.з. "гарячий Юпітер" - Gliese 581 b) в 15 разів масивніше за Землю і знаходиться зовсім близько до своєї зірки, а інша (Gliese 581 d) перевершує Землю за масою у вісім разів, але при цьому розташовується за межами "жилої зони".

Не дивлячись на те, що Gliese 581 входить в список найбільш близьких до Землі зірок, потрапити на неї протягом людського життя як і раніше не представляється можливим.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Відкриття»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Люди, які ніколи не оглядалися на предків, не дбатимуть про нащадків”
Едмунд Берк

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.