Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Президент Порошенко поінформував про підсумки саміту у Нормандському форматі

Влада 7218 переглядів

Опубліковано - 20.10.2016 14:39 | Всі новини | Версія для друку

Президент Порошенко поінформував про підсумки саміту у Нормандському форматі
Президент Порошенко поінформував про підсумки саміту у Нормандському форматі
Президент Петро Порошенко повідомив, що на переговорах у Нормандському форматі було погоджено питання розробки «дорожньої карти» імплементації Мінських домовленостей.

Про це повідомляє прес-служба Президента України.

«Головне завдання, яке ми ставили перед собою протягом останніх півроку – переведення формату відносин у формат створення робочої «дорожньої карти», де буде чітко визначено дві складові. Складова послідовності кроків, які ми робимо для імплементації Мінських угод, і гарантії їх виконання», - зазначив Президент під час зустрічі з представниками ЗМІ за підсумками переговорів глав держав Нормандського формату, які відбулися в Берліні.

Порошенко наголосив, що «ще півроку тому про «дорожню карту» ніхто і чути не хотів», але це стало можливим завдяки наполегливості української сторони.

Глава Української держави зазначив, що «жодної альтернативи нормандському формату на сьогоднішній день не існує і про це було чітко наголошено під час сьогоднішньої зустрічі». «На сьогоднішній день Мінські домовленості – це є цілісний документ. І коли ми говоримо про «дорожню карту», то вона і передбачає послідовність і гарантії», - зазначив Президент і додав, що виконання безпекових умов, припинення вогню, виведення іноземних військ, дотримання режиму розведення військової техніки, забезпечення безперешкодного доступу представників ОБСЄ, звільнення заручників мають передувати переходу до виконання політичної частини.

«Ми маємо розробити і затвердити робочу «дорожню карту». Українська пропозиція була спочатку підтримана нашими німецькими і французькими партнерами. На сьогоднішній день німецькі і французькі пропозиції щодо основи «дорожньої карти» були затверджені Нормандським форматом», - сказав Президент.

Порошенко повідомив, що було дано доручення міністрам закордонних справ до кінця листопада на зустрічі затвердити основу «дорожньої карти». «Ми дали основні напрямки, які ця карта має містити», - уточнив він. Учасники переговорів Нормандського формату домовились, що протягом місяця міністри зустрінуться ще раз і підіб’ють підсумки для підготовка наступної зустрічі лідерів держав.

За словами Президента, перше і головне – «дорожня карта» є документом по імплементації всіх документів ухвалених у форматі Мінських угод.

Спочатку - безпека

Порошенко наголосив, що початку проведення місцевих виборів в окупованих окремих районах Донецької та Луганської областей має передувати обов’язкове виконання всіх безпекових компонентів Мінських угод та повне виведення іноземних військ з території України.

«Наша позиція полягає в тому, що всі іноземні збройні підрозділи мають бути виведені, безумовно, до проведення виборів, що є необхідною умовою для проведення виборчого процесу», - заявив Глава держави.

Порошенко зазначив, що під час спілкування лідерів країн нормандської четвірки питання підготовки до виборів обговорювалося окремо. Зокрема, було досягнуто домовленості продовження роботи на рівні експертів, робочих груп по підготовці концепції виборчого процесу на зазначених територіях.

Водночас, Президент підкреслив, що є категоричним противником висмикування політичного питання і його розгляду без прив’язки до безумовного виконання безпекових умов Мінських домовленостей.

Поліцейська місія ОБСЄ

Учасники Нормандської зустрічі домовилися про те, що в окупованих районах Донецької і Луганської областей буде запроваджено роботу поліцейської місії ОБСЄ.

«Домовились також про те, що ніхто не буде перешкоджати діяльності ОБСЄ. Для забезпечення підготовки до майбутніх місцевих виборів, коли безпекові умови дадуть нам можливість проводити ці вибори. Ми зараз зробимо спробу для того, щоб запровадити озброєну, ми її називаємо поліцейською, місію ОБСЄ, яка буде забезпечувати безпеку як під час виборчого процесу, так і на перехідний період», - заявив Порошенко.

«Можу окремо наголосити, що російська сторона також підтримала необхідність запровадження озброєної поліцейської місії ОБСЄ», - підкреслив Президент.

Порошенко також зазначив, що обговоренню безпекових питань сьогодні була присвячена левова частина переговорів.

«Чітко наголошено, що всі складові безпекових питань Мінських угод є складовою частиною «дорожньої карти» і плану імплементації. Мається на увазі виведення іноземних військ, безперешкодний доступ Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ до всієї окупованої території – йдеться і про лінію зіткнення, і до місць відведення техніки, і щодо неконтрольованої ділянки українсько-російського кордону», - сказав Глава держави.

Президент зауважив, що під час обговорення питання розведення військ було досягнуто домовленості про те, що після завершення розведення сил на трьох попередніх ділянках у Золотому, Петрівському і Станиці Луганській, мають бути встановлені постійно діючі моніторингові пости ОБСЄ. Після цього буде розпочато перемовини по визначенню наступних чотирьох місць для розведення.

«Українська сторона наполягала, щоб серед цих чотирьох пунктів обов’язково було Дебальцеве як місце, де ми маємо забезпечити демілітарізацію цього району. Оскільки за меморандумом від 19 вересня на 12 лютого ця територія була під контролем українських військових», - наголосив Петро Порошенко.

За словами Глави держави, під час зустрічі також акцентувалася увага на питанні звільнення українських заручників – як тих, які утримуються на окупованих територіях, так і тих, які незаконно утримуються у Росії.

«Ми наполягаємо на негайному звільненні всіх заручників у форматі «всіх на всіх» і я впевнений, що це нарешті має надати черговий поштовх, тому що цей процес, за бездіяльності російської сторони, був зупинений на дуже тривалий час», - сказав Порошенко повідомивши, що була підтримана українська пропозиція про безперешкодний доступ представників Міжнародного комітету Червоного хреста до всіх незаконно утримуваних полонених.

«Ми згадували про всіх заручників, які незаконно утримуються на території Російської Федерації, включаючи Сущенка, Кольченка, Сєнцова і багатьох інших. Але мова йшла і про тих заручників, які незаконно утримуються на окупованій території. Ми наголошували на тому, що першим кроком має бути забезпечений безперешкодний доступ адвокатів, консула і представників Міжнародного комітету Червоного хреста», - додав Президент.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Влада»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Немає більш вірної ознаки поганого устрою міст, ніж велика кількість в них юристів і лікарів ”
Платон

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.