Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Єврокомісія ускладнила реалізацію російського проекту “Північний поток-2”

Світ навколо нас 4688 переглядів

Опубліковано - 8.11.2017 19:55 | Всі новини | Версія для друку

Єврокомісія ускладнила реалізацію російського проекту “Північний поток-2”
Єврокомісія ускладнила реалізацію російського проекту “Північний поток-2”
Єврокомісія ухвалила поправку до Газової директиви ЄС, яка потенційно може значно ускладнити будівництво другої гілки газогону Північний потік-2.

"Північний потік-2 не може реалізуватися у правовому вакуумі чи лиш у відповідності до законодавства третьої країни. Якщо він буде збудований, цей трубопровід потребує правової рамки, яка враховує ключові принципи правил енергетичного ринку ЄС", - йдеться у пояснювальних матеріалах до рішення.

Цим газопроводом Росія сподівається постачати до Європи додаткові обсяги газу дном Балтійського моря. Відтак, проект від початку сприймався як такий, що має дозволити транспортувати російський газ в обхід України.

Балтійські держави, Польща і Данія вважають, що проекту посилить залежність Європи від російського газу. Проте Німеччина, екс-канцлер якої, Герхард Шрьодер, очолив раду директорів "Північного потоку-2", наполягає, що проект переслідує суто комерційні цілі - забезпечити європейських споживачів дешевшим газом.

Аби рішення Єврокомісії набуло законної сили, його мають підтримати Європейська Рада і Європарламент.

Як прокоментувала це рішення на своїй сторінці у Facebook заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль, "це буде нелегко, адже мета - не просто схвалити цю пропозицію, а зробити це якомога швидше".

Згідно із планами консорціуму, що керує проектом "Північний потік-2", він має запрацювати до кінця наступного року.

Якщо це накласти на завершення у 2019 році контракту на транзит російського газу українською територією, то вже за два роки Україна може стикнутися із досить серйозними проблемами, серед яких першою буде втрата близько 2 млрд доларів, які нині Київ отримує за транзит російського газу до Європи.

Що пропонують у Брюсселі

Пропозиція Єврокомісії полягає у тому, аби перенести визначення "інтерконнектор" (тобто внутрішня зв’язуюча ланка трубопроводу) на газогони, що з’єднують кордони між державами-членами ЄС чи кордони третьої країни та кордон ЄС. Тоді вимоги Третього європейського енергопакета поширяться і на "Північний потік-2", яким газ із Росії має доправлятися до газового хабу у Німеччині. Зокрема, Третій енергопакет передбачає, що транспортувальник енергоресурсів не може бути одночасно і постачальником на внутрішньому ринку ЄС.

"Комісія хоче гарантувати, що усі головні трубопроводи на території ЄС і ті, що заходять на його територію, працюють за тими самими принципами прозорості, доступності для усіх операторів та ефективності. Третій енергетичний пакет має максимізувати конкуренцію між газовими компаніями, запобігти конфлікту інтересів операторів інфраструктури та постачальників, і зрештою налагодити безпеку поставок", - йдеться у пояснювальних матеріалах до рішення.

Разом із тим, у Єврокомісії пояснюють, що її пропозиція "не має на меті запобігти будівництву якихось нових газопроводів", а лише покликана запровадити єдині правила для усіх проектів, що перетинають кордони ЄС.

Крім того, наголошують у Єврокомісії, пропозиція не скасовує ініціативу, висловлену комісарами раніше, а саме - отримати мандат від країн-членів вести переговори щодо "Північного потоку-2" із Росією.

У Брюсселі неодноразово заявляли, що ЄС зацікавлений зберегти український транзит, і навіть розглядає як диверсифікацію отримання енергоносіїв.

У додаткових матеріалах до рішення Єврокомісія знову наголошує, що "ЄС продовжує підтримку транзиту російського газу через Україну".
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Світ навколо нас»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Не знаючи минулого, неможливо зрозуміти справжній сенс сьогодення і мету майбутнього ”
Максим Горький

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.