Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- одна з найвідоміших у світі різдвяних пісень - це «Щедрик», народна пісня, записана українським композитором Миколою Леонтовичем. Світ знає її як Carol of the Bells або Ring Christmas Bells. На Youtube різні виконання «Щедрика» набирають мільйони переглядів...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Російське мінприроди вважає, що зафіксовані концентрації рутенію-106 не перевищували норму

Імперія «Совок» 5246 переглядів

Опубліковано - 21.11.2017 16:04 | Всі новини | Версія для друку

Російське мінприроди вважає, що зафіксовані концентрації рутенію-106 не перевищували норму
Російське мінприроди вважає, що зафіксовані концентрації рутенію-106 не перевищували норму
Міністерство природи Росії заявляє, що зафіксовані у кінці вересня – на початку жовтня рівні вмісту рутенію-106 у повітрі були на «декілька порядків нижчими» від допустимих значень.

У відомстві заявили про це після того, як російське відділення міжнародної екологічної організації «Грінпіс» 20 листопада звернулося в прокуратуру і держкорпорацію «Росатом» із вимогою розслідувати можливе приховування викиду радіації в атмосферу. У зверненні «Грінпіс» цитував дані Росгідромету (який входить у структуру Мінприроди), що свідчать про «екстремально високий» рівень радіаційного забруднення поблизу ядерного комбінату «Маяк» у Челябінській області Росії в кінці вересня.

У російському відомстві 21 листопада заявили, що «щиро здивовані» позицією громадської організації, «некомпетентні оцінки якої призвели до масового поширення недостовірної інформації в ЗМІ».

Як заявили в Мінприроди, зафіксоване перевищення вмісту рутенію у підготовленому Росгідрометом звіті від 12 жовтня, на який посилаються в «Грінпісі», пояснюється відсутністю даного радіонукліда в попередніх пробах.

«Рівні вмісту рутенію-106 були на кілька порядків нижчими від допустимої об’ємної активності, встановленої нормами радіаційної безпеки... Зазначалося, що для даного радіонукліда критерії екстремально високого забруднення (ЕВЗ) не встановлені. Перевищення вмісту рутенію-106 у пробах щодо попереднього періоду в «сотні» раз пояснюється відсутністю даного радіонукліда в попередніх пробах», – йдеться в повідомленні.

Тим часом, на заводі «Маяк», який є одним з найбільших російських підприємств з переробки радіоактивних матеріалів, заявили, що не причетні до викиду рутенію. У «Росатомі» також заявили, що ніяких інцидентів і аварій на його об’єктах не відбувалося.

У Державній інспекції ядерного регулювання України 6 жовтня повідомляли, що на території країни у період з 29 вересня по 3 жовтня також зафіксували підвищення концентрації активності радіонукліду штучного походження рутеній -106, що були більшими ніж мінімально фіксовані активності, однак не перевищували допустимих значень, які б мали наслідки для здоров’я населення або довкілля.

Інститут ядерної та радіаційної безпеки Франції (IRSN) 9 листопада заявив, що зафіксував радіоактивну хмару над Європою. Експерти інституту заявили, що це може свідчити про аварію з витоком радіації на ядерному об’єкті в Росії чи Казахстані наприкінці вересня. Раніше радіоактивну хмару над Європою зафіксували і вчені з Німеччини. Вони також вказували на південь Уралу як імовірне джерело викиду радіоактивної речовини рутеній-106.

Рутеній-106 – це радіонуклід, який є продуктом розщеплення атомів у ядерному реакторі. Через короткий період напіврозпаду, близько року, рутеній-106 використовується в медицині. Французький інститут вказав, що витік не спричинив жодного впливу на здоров’я людей чи навколишнє середовище в Європі.

Водночас, згідно з оцінкою IRSN, початкова кількість речовини була значною, і якщо б аварія такого масштабу відбулася у Франції, це вимагало б евакуації всіх людей у радіусі кількох кілометрів від місця аварії.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Імперія «Совок»»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Коли ми не знаємо собі ціни, то чого ми варті?”
Микола Левицький

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.