Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- свій шлях до Місяця радянський «Луноход» розпочав в Україні. Для підготовки команди, що ним керувала, та для випробовувань самого апарата в кримських горах під Сімферополем було створено спеціальний «місяцедром». У 70-х на Місяць було запущено всього два «трактори» — «Луноход-1» та «Луноход-2». Під час виконання місячної місії «трактористи» теж знаходилися в Криму — у центрі керування в селищі Шкільне. Пізніше зі Шкільного керували роботою космічних кораблів «Союз», брали участь у здійсненні першої міжнародної стиковки «Союз»-«Аполон», відстежували перший, і єдиний, політ радянського «човника» «Буран». Після проголошення незалежності України центр у Криму було майже повністю знищено...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Заповітний курган відновлено

Слава козацька Регіон: Київська область 20234 перегляди

Опубліковано - 16.05.2007 16:18 | Всі новини | Версія для друку

Заповітний курган відновлено
Заповітний курган відновлено
На світанку 12 травня відбувся перший етап загальнонаціональної акції відновлення Розритої могили, що знаходиться неподалік селища Хмелевик між Березанню та Яготином.

Про те, що кратер обабіч залізничної колії і є тою розритою могилою, про яку писав Тарас Шевченко - знають усі місцеві і приходять до цього священного місця так само, як і за царя, як і за радянських часів. Проте належне вшанування предків розпочалось лише 2007 року.

Представники козацьких організацій, Української громади Києва та інших організацій розчистили територію довкола кургану, поставили пам'ятний знак, а 12-13 травня розпочалось насипання кургану, що, згідно замислу, матиме висоту, не меншу, ніж довколишній ліс. А учасники акції звозили землю з різних куточків України, як символ єдності нації.

Наголошуємо, що це був лише початок акції, насипання кургану триватиме щонайменше місяць, тож небайдужі до збереження пам'яті предків запрошуються до дії. Планується проведення ще однієї масштабної акції, про що буде сповіщено згодом.

Учасники акції сподіваються, що їх приклад надихне українців, не чекаючи допомоги з боку влади, вшановувати пам'ять предків та впорядковувати могили січових стрільців, вояків УПА, козацькі кургани. Бо лише той, хто пам'ятає своє минуле може мати майбутнє.

Якщо гурт людей має бажання взяти участь в упорядкуванні до оголошення ІІ етапу насипання кургану, а також має технічні засоби (лопати, тачки, ноші, граблі, сокири/коси) – звертайтесь за телефоном 8 066 741 09 25 (Василь).

Другий етап відбудеться на початку літа, про що буде оголошено своєчасно, пише сайт «Народна Шевченківська премія».
Голова Київського відділення Всеукраїнського об`єднання «Свобода» Андрій Мохник вважає, що ця могила магічним чином впливає на долю країни, через неї виходить український дух, і якщо її засипати, це благотворно вплине на політичну ситуацію в країні і на життя кожного українця зокрема. З ним погоджуються інші учасники акції - лідер Молодіжного націоналістичного конгресу Олександра Резніченко і голова Київської обласної громадської організації «Патріот України» Сергій Бевз.

Лідер Київського міського відділення УНА-УНСО Ігор Мазур вважає, що ця сумісна акція націонал-патріотичних сил могла б стати початком об'єднання всіх націоналістичних організацій в єдину політичну силу, оскільки, на його думку, в Україні такої немає (РУХ і БЮТ пан Мазур відносить до ліберальних рухів, а не націоналістичних). Проте пан Мохник із «Свободи» упевнений, що перш ніж об'єднуватися треба вибрати політичну партію, яка і буде серцем всього націонал-патріотичного руху в країні, повідомляють EIZVESTIA.COM.


...Начетверо розкопана,
Розрита могила.
Чого вони там шукали?
Що там схоронили
Старі батьки? Ех, якби-то,

Якби-то найшли те, що там схоронили,
Не плакали б діти, мати не журилась.

Т.Шевченко, «Розрита могила», 1843 р.


Могилу козацької доби ще у 1840-их роках знайшли та розкопали археологи-початківці. Згодом, Тарас Шевченко відвідував ці місця і написав славнозвісну "Розриту могилу". Якраз вірш і спонукав нинішніх козаків привезти до ладу курган, як символ героїчного минулого співвітчизників. Акцію назвали відновленням української справедливості. За рік молодь обіцяє відновити могилу та встановити на ній постать козака Мамая.

Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Слава козацька»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Є речі, котрі неможливо пояснити. Є голос, що керує нами...”
Микола Гоголь

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.