Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Європейський парламент дав премію Сахарова Олегу Сенцову

Світ навколо нас 4286 переглядів

Опубліковано - 25.10.2018 21:37 | Всі новини | Версія для друку

Олег Сенцов у концтаборі
Олег Сенцов у концтаборі
Європейський парламент назвав українського в’язня в Росії Олега Сенцова лауреатом премії імені Сахарова за його намагання привернути увагу світу до десятків українців ув’язнених російськими судами з політичних мотивів.

“Премія імені Сахарова за свободу думки”, яка названа на честь радянського фізика й політичного дисидента Андрія Сахарова, присуджується щорічно з 1988 року особам та організаціям, які захищають права й основні свободи людини.

Лауреата визначали лідери політичних груп Європейського парламенту та його голова Антоніо Таяні.

Церемонія вручення премії, яка становить 50 тисяч євро, має відбутися у будівлі Європарламенту в Страсбурзі 12 грудня.

Кінорежисер Олег Сенцов, який народився у Сімферополі, виступив проти російської окупації Криму та намагався організовувати політичні акції й постачання допомоги заблокованим на півострові українським військовим.

Російський суд звинуватив його у тероризмі й у 2015 році покарав ув’язненням на 20 років.

Державний департамент США назвав той процес несправедливим, а Європейський Союз назвав вирок порушенням міжнародних законів.

Депутати Європарламенту, які агітували за відзнаку Сенцова, вказували, що багатомісячним голодуванням він нагадував, що у в’язницях в Росії незаконно утримують близько 70 українців.

Олега Сенцова назвали борцем за свободу, який готовий пожертвувати життям.

Він голодував з 14 травня до 6 жовтня, коли оголосив, що припиняє акцію, щоб уникнути насильного годування у в’язниці.

Родичі Сенцова повідомляли, що наприкінці голодування його життя підтримували введенням в тіло поживних речовин крапельницями.

Іншими фінальними кандидатами на премію цього року були 11 неурядових організацій, які рятували мігрантів у Середземному морі, та активіст Нассер Зефзафі - лідер руху проти корупції та зловживань влади в Марокко.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Світ навколо нас»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Від Трипілля українці як солідаристи тяжіють до кооперативної співпраці, але у 1929 році більшовики перетворили на колгоспи та радгоспи численні сільськогосподарські товариства, машинові товариства, товариства спільного оброблення землі, тощо...”
Юрій Липа

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.