Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Гоголь, зупиняючись у німецьких готелях, підписувався як “Гоголь-українець”. Гоголя не любили в Росії, бо героїчною і красивою показував він Україну, а нерозумною і дикою Московщину. “Киньмо Московщину… Для кого ми працюємо?… Поїдемо до Києва, адже він наш, не їхній”, – писав він у листі до другого українця – Михайла Максимовича, видатного нашого вченого-природознавця, історика, філософа, фольклориста.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


У НБУ пояснили, що таке “недооцінена валюта”

Економіка 4822 перегляди

Опубліковано - 17.01.2019 12:19 | Всі новини | Версія для друку

У НБУ пояснили, що таке  “недооцінена валюта”
У НБУ пояснили, що таке “недооцінена валюта”
Українська гривня є одним з аутсайдерів індексу Біг-Мака, оскільки в Україні дуже низькі ціни, а долар на світовому ринку занадто переоцінений.

Про це заявив заступник голови НБУ Олег Чурій, передає FinClub.

Йдеться про те, що журнал The Economist, який з 1986 року вираховує індекс Біг-Мака, в січні 2019 року визнав українську гривню недооціненою на 65,2%.

"Якщо уважно читати дослідження The Economist, то не тільки Україна має недооцінену валюту. Це кілька десятків країн, які недооцінені до долара приблизно на 50-60%. Але у цього є багато причин. По-перше, долар США сьогодні є дуже сильною і переоціненою валютою. Можна сказати по-іншому: долар переоцінений до багатьох валют країн, що розвиваються", - заявив Чурій.

По-друге, каже він, індекс Біг-Мака не є ознакою того, що "курс повинен повернутися на якийсь рівень, який розрахований за цим індексом".

"Це більше довгостроковий тренд, який може свідчити, що валюти можуть зміцнюватися", - підкреслив заступник голови НБУ.

Індекс Біг-Мака визначається виходячи з теорії про паритет купівельної спроможності, згідно з якою обмінні курси валют в довгостроковій перспективі повинні вирівнюватися відповідно до цін на ідентичні продуктові кошики в різних країнах.

"Крім того, це свідчить не тільки про обмінний курс, а й про рівень цін. Що говорить про те, що в Україні в порівнянні з багатьма країнами світу насправді дуже низькі ціни на ці товари", - сказав Чурій.

НБУ в своїй політиці не спирається на індекс Біг-Мака, зазначають в НБУ.

Політика фіксованого курсу з 2008 по 2014 рік змусила НБУ для підтримки курсу гривні витратити майже 40 млрд доларів. Але зараз, нагадав Чурій, НБУ проводить політику інфляційного таргетування.

"З моменту переходу в 2015 році на політику гнучкого курсоутворення НБУ купив 4 млрд доларів. Для нас розрахунок The Economist є цікавим з точки зору того, що відбувається в інших країнах світу, але це точно не покажчик, що нам треба робити", - сказав він.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Економіка»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Люди, які ніколи не оглядалися на предків, не дбатимуть про нащадків”
Едмунд Берк

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.