Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


На острові Хортиця розкопали арійський храм віком понад 5 тисяч років

Колиска цивілізації Регіон: Запорізька область 31979 переглядів

Опубліковано - 23.11.2005 20:23 | Всі новини | Версія для друку

На острові Хортиця розкопали арійський храм віком понад 5 тисяч років
На острові Хортиця розкопали арійський храм віком понад 5 тисяч років
Ця культова споруда одна з найдавніших на території півдня країни. Їй, за приблизними підрахунками, п'ять тисяч років.

Це вже шістнадцята культова споруду на острові - повідомили 18.11.05 телеканали «1+1» та «Інтер».

Це місце на одному з найвищих хортицьких пагорбів обрали жерці епохи каменю та міді, аби звести святилище і відправляти у ньому поховальні обряди та вшановувати предків. Викладені з каміння кола розташовані в центрі групи з тридцяти шести курганів. Вони об'єднували ці пам'ятки у єдиний архітектурний комплекс. Однак знахідку поки що не вдається розшифрувати.

Дивовижною знахідкою зацікавилились і науковці з Інституту археології України. Дослідники переконані, що коло символізує сонце, на честь якого тут відбувалися магічні дійства із застосуванням вогню і жертвоприношеннями. Однак навряд чи вдасться відтворити обряди у первісному варіанті. Історики припускають, що вони поєднували тогочасні уявлення про Всесвіт, життя, смерть і життя після смерті. Знахідку пов'язують із так званою Середньостогівською культурою.

Максим Остапенко, заступник генерального директора національного заповідника "Хортиця":
"- Щонайменше сiм кам'яних кiлець, якi мають рiзну форму, рiзний розмiр i рiзну систему кладки. Найдавнiші з цих кам'яних кiлець, за попередньою iнформацiєю, датуються мiдно-кам'яним вiком, i їх давнина сягає бiльше 5 тисяч рокiв".

Нові знахідки можуть чимало розповісти про духовний світ пращурів. Історики сподіваються, що доля цих пам'яток буде щасливішою, ніж тих, що тут знаходили ще за часів будівництва Дніпрогесу – і не зберегли. За новими проектами це святилище стане одним з павільйонів музейно-туристичного комплексу, на який має перетвориться Хортиця.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Колиска цивілізації»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Слово, що йде від серця, проникає в серце”
Нізамі

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.