Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Київ був найбільшим містом Європи у ХІ сторіччі, в п’ятдесят разів більшим за Лондон, в десять – за Париж. Досяг свого розквіту за Ярослава Мудрого (1010-1054 н.е.), який поріднився з королівськими родинами Франції, Норвегії, Румунії та Польщі. Німецький церковний діяч XІ століття єпископ із Саксонії Титмар Мерзебурзький у своїй «Хроніці» у 1012 - 1018 роках, характеризує Київ як «велике місто, у якому більш 400 церков, 8 ринків, незліченна кількість жителів». На початку ХІ століття теперішня столиця України мала 50 тисяч населення. Для порівняння, у Лондоні на той час мешкало 20 тисяч жителів. Німецький хроніст XІ століття Адам Бременський називав Київ «суперником костянтинопільського скіпетра, найчарівнішої прикраси Греції».
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


БілАЕС - геополітичний проєкт, який несе загрозу ЄС

Політика 1213 переглядів

Опубліковано - 11.02.2021 19:10 | Всі новини | Версія для друку

Білоруська АЕС у Островці
Білоруська АЕС у Островці
Європарламент ухвалив резолюцію щодо Білоруської АЕС. У ній електростанцію в Островці називають джерелом небезпеки для ЄС. Євродепутати вважають, що БілАЕС не виконує стандарти безпеки.

У Європарламенті Білоруську АЕС (БілАЕС) у Островці вважають джерелом загрози для Євросоюзу. Про це йдеться у резолюції, ухваленій на пленарному засіданні Європарламенту в четвер, 11 лютого. За неї проголосували 642 євродепутати, проти були 29 парламентарів, ще 21 - утримався, повідомляє кореспондент DW.

ЄП: БілАЕС - загроза безпеці та здоров’ю в ЄС

"Європарламент із занепокоєнням зауважує, що електростанцію створюють як геополітичний проєкт Білорусі та Росії, та що її будівництво та майбутня експлуатація є джерелом можливої загрози для безпеки, здоров’я та захисту довкілля у ЄС та його державах-членах", - зазначається у резолюції, автором котрої став румунський євродепутат Крістіан-Сільвіу Бушой з фракції Європейської народної партії.

У Європарламенті також занепокоєні "поспішним" введенням БілАЕС в експлуатацію. На думку євродепутатів, станція "не відповідає найкращим міжнародним стандартам захисту довкілля та ядерної безпеки, включно з рекомендаціями МАГАТЕ". Нагадаємо, що влада Білорусі наполягає на відповідності АЕС міжнародним стандартам. А ось у Європарламенті вважають, що Білорусь "вибірково" підходить до стандартів МАГАТЕ та ЄС.

У резолюції уточнюється, що БілАЕС розташована лише у 50 кілометрах від Вільнюса, а також близько розташована до інших країн ЄС - Польщі, Латвії та Естонії. Крім того, проєкт реалізується, незважаючи на протести громадян Білорусі та білоруських неурядових організацій, додають євродепутати. Також резолюція нагадує про інциденти наприкінці 2020 року - вибухи чотирьох трансформаторів і пошкодження системи охолодження, а також про вісім відомих інцидентів під час будівництва АЕС.

Оцінка БілАЕС експертами з ЄС і України

Ухвалення резолюції відбулося на тлі місії експертів Європейської групи з регулювання ядерної безпеки (ENSREG) та Єврокомісії на БілАЕС. Вона працювала 9-10 лютого. Експерти представляють кілька країн ЄС і Україну. Вони повинні були перевірити виконання основних рекомендацій з покращення безпеки БілАЕС, підготованих ENSREG у 2018 році за підсумками стрес-тесту електростанції у Островці. Ця місія повинна була пройти ще в грудні 2020 року, але вона не відбулася, бо представники Білорусі не взяли участі у підготовчій відеоконференції. Результати місії мають бути затверджені та опубліковані на початку березня.

У резолюції Європарламент привітав цю місію та наголосив, що всі питання безпеки повинні бути вирішені ще до початку комерційної експлуатації БілАЕС, запланованої на березень. Євродепутати шкодують через такий "поспішний" запуск і закликають Єврокомісію домогтися від влади Білорусі відкласти цей старт до моменту, "поки всі рекомендації ЄС за підсумками стрес-тесту не будуть цілком виконані, всі необхідні вдосконалення безпеки не будуть готові, а білоруське суспільство та сусідні країні не будуть належним чином поінформовані про вжиті заходи".

У Європарламенті нагадали про те, що країни Балтії, чиї енергосистеми працюють синхронно з Білоруссю та Росією, зупинили комерційний імпорт електроенергії з Білорусі. DW раніше пояснювала, як це працює. У резолюції ж зазначається, що електроенергія з Білорусі досі може потрапляти на ринок країн Балтії через російські мережі. Через це Європарламент закликав Єврокомісію розробити та запропонувати заходи, які и не допустили потрапляння електроенергії з БілАЕС до Латвії, Литви та Естонії.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Політика»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Кількатисячолітня безперервна традиція густонаселеної Пра-України... дає сучасним українцям доказ непорушності володіння своєю землею упродовж тисячоліть. Треба визволитися від змови істориків.”
Юрій Липа

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.