Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Сьогодні 17-та річниця проголошення Декларції про Державний суверенітет України

Календар 15984 перегляди

Опубліковано - 16.07.2007 15:06 | Всі новини | Версія для друку

Сьогодні 17-та річниця проголошення Декларції про Державний суверенітет України
Сьогодні 17-та річниця проголошення Декларції про Державний суверенітет України
Сьогодні практично ніхто не згадує про те, що відбулося 17 років тому. Хоча саме у цей день було закладено першу цеглину у фундамент нової незалежної держави Україна.

!6 липня 1990 року Верховна Рада УРСР ухвалила Декларацію про Державний суверенітет України. Ухвалення цього акту супроводжувалося багатотисячним мітингом під стінами парламенту і демонстрацією на підтримку національно-демократичних сил.

Це був не перший мітинг, на який вийшли сотні тисяч киян, активістів РУХу і УГС простих громадян, яким була не байдужа доля їхньої української землі.

Тоді тільки набирала силу перша хвиля національного відродження українського народу. І, власне, для багатьох вже не стояло питання - бути у СРСР, чи облаштовувати власну державу - Україну.

Варто сказати, що масові маніфестації із участю сотень тисяч громадян вельми налякали комуністичне керівництво як у Києві, так і Москві. Всі спроби силового припинення цих виступів, спрямованих як проти СРСР так і компартії мали протилежний результат - після застосування кийків ОМОНу(міліційський спецназ) - демонстрантів ставало у декілька разів більше.
Такими були обличчя людей, які не вже боялися більшовицьких бецегарень
Такими були обличчя людей, які не вже боялися більшовицьких бецегарень
“Той час ознаменувався колосальним пробудженням національної свідомості”, - розповідає народний депутат п’ятого скликання Анатолій Матвієнко, згадуючи момент проголошення Декларації “Про державний суверенітет України” 16 липня 1990 року. Він був безпосереднім учасником тих подій, як народний депутат і лідер українських комсомольців.

“Радянський Союз тоді перебував у глибокій кризі. Проговорювалася концепція зміни Конституції, підписання договору про новий Союз на принципах конфедерації. Це стимулювало комуністів підтримувати Декларацію. Ще більш важливо було ухвалити цей документ для націонал-патріотичних сил”, - наголосив він.

“В той момент була дуже жорстка ідеологічна поляризація у Верховній Раді – Народна рада, з одного боку, і комуністична більшість, з іншого, - підкреслив народний депутат. - Проголошення Декларації про державний суверенітет – це було перше братання, перший сигнал до того, що українці разом можуть захищати національні інтереси”.

“Коли я вийшов з будівлі парламенту на вулицю, люди, котрі стояли під парламентом, усім депутатам вручали квіти, - згадує Матвієнко. - Для мене це - найбільш зворушливий момент. Адже народ цінує тих, хто служить Україні”.

Редакція порталу "Аратта.Вікно в Україну" щиро вітає усіх українців із цим великим святом!
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Календар»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Розум може підказати, чого слід уникати, і тільки серце промовляє, що слід робити”
Жозеф Жубер

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.