Аратта - На головну

1 травня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Під загрозою зсуву опинився Тригірський монастир під Житомиром

Регіональні новини Регіон: Житомирська область 13708 переглядів

Опубліковано - 29.06.2006 12:31 | Всі новини | Версія для друку

Під загрозою зсуву опинився Тригірський монастир під Житомиром
Під загрозою зсуву опинився Тригірський монастир під Житомиром
Українські католики та поціновувачі архітектури б'ють на сполох. Під загрозою - відомий Тригірський монастир, що під Житомиром. Зсув ґрунту загрожує йому руйнуванням. Монастир, побудований у середньовіччі, популярний серед паломників з усього світу.

Історичні дані про Тригірський Спасо – Преображенський чоловічий монастир завдяки радянській владі назавжди втрачені, адже після жовтневого перевороту настоятеля і всіх ченців виселили до Сибіру, а архіви знищили. Службу в храмі заборонили, хрести познімали. Найбільш сенсаційним в його історії є факт відновлення діяльності монастиря у 1942 році під час фашистської окупації.

Після війни Радянська влада вдруге закрити храм вже не наважилася. І звідусіль в Тригірський монастир тягнуться православні, аби побачити і доторкнутися до чудотворної ікони Божої матері. В архівах КДБ зберігся документ, в якому було зафіксовано факт отримання від ікони дару Божого чути і говорити глухонімому хлопчику. Але сьогоднішні реалії змушують звернути увагу на цей монастир хоча б заради збереження його як історично – духовної спадщини.

Михайло Водяницький, паломник:
- Я був у багатьох країнах, - у Франції, Туреччині. Скажу чесно - відношення їх до наших святинь краще ніж у нас самих.

У 1984 році, коли побудували греблю на річці Тетерів, ніхто не замислився про долю храму та найдревніших печер, що були вирубані монахами у 14 столітті. Вода піднялася на 20 метрів і водосховище стало реальною загрозою для монастиря. Під водою опинилися спочатку печери, а тепер вона підмиває грунт під самою святинею.

Ігумен Макарій:- Мы надеемся, что правительство Украины, власть наша, она уделит внимание нашей обители, нашей древней святыни. Поможет нам преодолеть все эти неприятности.

За словами ченців монастиря - сьогодні настав час прозріння. Їхні молитви спрямовані до Бога і земної влади. Остання має шанс залишити по собі згадку, надавши допомогу одному з найдревніших храмів в Україні.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Регіональні новини»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Церква - скоріш лікарня для грішників, ніж музей святих”
Ебігайл Ван Берен

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.