Аратта - На головну

24 квітня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


У Національному музеї у Львові відкрилась унікальна виставка творів сакрального мистецтва

Духовний світ Регіон: Львівська область 16473 перегляди

Опубліковано - 28.03.2006 15:59 | Всі новини | Версія для друку

У Національному музеї у Львові відкрилась унікальна виставка творів сакрального мистецтва
У Національному музеї у Львові відкрилась унікальна виставка творів сакрального мистецтва
26 березня в Національному музеї у Львові відбулося відкриття виставки творів сакрального мистецтва «Страсті Христові». На виставці представлено іконопис та дерев'яна пластика XVI–XX ст. з колекції монахів Студитського уставу «Студіон». Майже всі твори виставлятимуться вперше після консерваційно-реставраційних робіт.

За задумом виставка відкривається якраз у Хрестопоклонну неділю, коли згідно літургійних приписів в особливий спосіб почитається хрест Господній.

За словами куратора виставки єромонаха Студитського уставу Севастіяна Дмитруха, це вже третій з черги захід і намагання хоч на деякий час відірвати сучасну людину від невмолимої суєти буднів: виборчих перегонів, бізнесових турбот, наукових проблем, щоденної праці – і пригадати, що вічна Божа Любов, яка чекає на нас.

Експозиція хрестів, подана у цій виставці, демонструє мистецьку багатовимірність у підході до створення та декору хреста в нашому народі. Тут і дерев'яні хрести, і металеві, і з рельєфною постаттю розп'ятого Христа. Одночасно ця експозиція пригадує усім страшний період апокаліптичного зла, яке приніс у наш край більшовицький атеїзм - це богохульне сплюндровані, зневажені і знищені хрести без рук, обламані.

Значна частина виставки присвячена іконографічному відтворенню Страстей Христових. Останній тиждень Христового життя послужив джерелом найбільшого натхнення для іконописців усіх століть. Ікони із зображенням Христових мук бувають іноді об'єднані у цілий цикл в одне велике полотнище. Тут Христос постає перед Анною і Каяфою, потім перед Пилатом і бичування, і дорога на Голгофу і акт розпинання, і зняття з хреста, і обряд покладання Плащаниці.

Закінченням і кульмінацією виставки є ікони, пов'язані з Христовим Воскресінням, які приносять нам радість та надію на майбутнє життя й усвідомлення та віру в те, що мир і перемога Божої Правди, Правди Христового Воскресіння скоріше, чи пізніше прийдуть у наше життя тут на землі і в майбутньому у вічній злуці з Христом.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Духовний світ»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Марно пояснювати дурням і начальникам: перші слухають і нічого не розуміють, другі все розуміють і тому не слухають”
Михайло Мамчич

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.