Аратта - На головну

4 травня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Чому людина їсть більше, ніж їй потрібно?

Охорона здоров`я Регіон: Харківська область 13606 переглядів

Опубліковано - 20.07.2006 22:56 | Всі новини | Версія для друку

Чому людина їсть більше, ніж їй потрібно?
Чому людина їсть більше, ніж їй потрібно?
Харківський вчений отримав грант на продовження дослідження проблеми: чому людина їсть, навіть коли не відчуває браку в енергії.

Чому людина їсть більше, ніж їй потрібно. Це тема дослідження вченого-біохіміка Андрія Загайка, одного з лауреатів конкурсу «Молодий вчений 2006». Неекономне харчування, вважає вчений, - це феномен хом'яків, свиней і людей. Думка біохіміка – в усьому винні гормони ендоканабіноїди, близькі за структурою до речовин конопель, вони відповідають за апетит.

Повні збори харківських ректорів - перший ряд, губернатор на сцені. У філармонії вручають нагороди молодим вченим - диплом, квітка, комп'ютер. Десять номінацій, сотня лауреатів - юристи й гуманітарії, математики й хіміки.

Головних переможців семеро - ці вчені отримують гранти на продовження досліджень. Сім робіт журі обрало з-понад 200. В основному теми технічні.

Робота біохіміка Андрія Загайка - виключення. Завдяки гранту, він продовжить досліджувати проблему: чому людина їсть, навіть коли не відчуває браку в енергії.

Андрій Загайко, біохімік:
- Ми вивчаємо вміст у головному мозку особливих речовин, регуляторів харчової поведінки, які називаються ендоканабіноїди, які є аналогами, точніше їхніми аналогами є речовини з конопель. Власне, так було й з речовинами з маку. Морфіни спершу були відкриті, потім виявилося, що в мозку людини є речовини свої – ендорфіни.

Робота водночас і фундаментальна - нейрохімія – неоране наукове поле, говорить вчений, речовини, які вивчає біолог, відкрили лише 10 років тому, - але і прагматична.

Можливо, тому журі вирішило дати грант. Поки лікування за допомогою ідеального аналога речовин з конопель - лише теорія. В організмі речовина перебуває у надмікроскопічних дозах, а тому з нею складно працювати. Але головне, механізм зрозумілий.

Андрій Загайко, біохімік:
- Дозволяє підсилювати прийняття їжі, підвищувати апетит. І згідно з цим, змінюючи ці речовини, даючи аналоги цих речовин, можна впливати на якісь харчові й поведінкові реакції людини, і в такий спосіб впливати на кількість їжі, що надходить в організм людини».)

Сучасні засоби для схуднення вчений називає небезпечними. По-перше, повні люди приймають нехарактерні для організму речовини, а тому побічний ефект не піддається прогнозам. А по-друге, лікують модні засоби не причину хвороби - а наслідок, не з мозком працюють, а тільки прибирають жирові відкладення.

Ще одним плюсом роботи вчений називає можливість допомагати як занадто повним, так і людям з поганим апетитом. Якщо кількість природного аналога речовин коноплі в організмі підвищувати – людина постійно відчуватиме потребу в їжі.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Охорона здоров`я»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Якщо знаєш себе і супротивника, то завжди виграватимеш. Якщо знаєш себе, але не знаєш супротивника - один раз переможеш, всі інші - програєш. Якщо не знаєш ні себе, ні його - завжди програватимеш”
Цзу Дзинь

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.