Аратта - На головну

23 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Туристів захищають від аматорів-фантазерів

Туризм Регіон: Львівська область 18028 переглядів

Опубліковано - 6.04.2006 13:03 | Всі новини | Версія для друку

Петро Радковець проводить екскурсію біля палацу Бандінеллі (Музей пошти) у Львові (фото: Віталій ГРАБАР)
Петро Радковець проводить екскурсію біля палацу Бандінеллі (Музей пошти) у Львові (фото: Віталій ГРАБАР)
Проводити екскурсії у Львові дозволили лише 183 спеціалістам

Із приходом весни на старі львівські вулиці висипали десятки туристичних груп із екскурсоводами.

— Лев сумує через те, що його ніхто не помічає. Та коли на нього подивитися, він одразу веселішає, — розповідає 15 діткам з Івано-Франківщини 42-річний екскурсовод Петро Радковець і показує на лева на даху одного з будинків на Катедральній площі.

Діти захопилися левом, обдивляються його з різних боків — перевіряють, чи це справді так.

— Нам дуже пощастило, що ми розшукали пана Петра, — каже 38-річна Тетяна Данилюк, класний керівник школярів. — Першого разу ми приїжджали рік тому. Екскурсовода замовили через фірму, а він нам почав видавати: ”дата-архітектор-стиль”. Дітям через десять хвилин набридло слухати, і ми відмовилися від екскурсії.

Цього разу вчительки приїхали трамваєм до центру, одна залишилася з дітьми неподалік зупинки, інша стала шукати екскурсовода.

— Побачила групу дітей із Рівного, — продовжує Тетяна Данилюк. — Не розмовляють, не бешкетують, а слухають. Коли екскурсія закінчилася, одразу ж підійшла до їхнього гіда. Петро Радковець погодився провести й нас.

Чи має Петро Радковець посвідчення ”фахівця туристичного супроводу”, які вже протягом року видає обласна влада, жінки навіть не цікавилися.

— Я екскурсії вже 15 років проводжу, а посвідчення лише торік отримав, — каже пан Радковець. — Зміни в місті потрібні — без сумніву, а то таке було — хто до чого здатен, те й видає. Найбільший ”брєд”, який я чув, — під Оперним театром тече Полтва. Вона ж тече між Оперним і Заньковецької. А на Личаківському цвинтарі біля могили Соломії Крушельницької екскурсовод розповідала польським туристам, що ця жінка відзначилася гарними співами на весіллях.

Щоб уберегти туристів від аматорів-фантазерів, обласна влада рік тому вирішила реєструвати екскурсоводів.

За словами спеціаліста обласного управління культури та туризму 30-річної Наталії Гамкало, саме тоді на Львівщині створили атестаційну комісію, яка видає дозволи для туристичного супроводу.

— Безкоштовні дозволи отримали вже 183 екскурсоводи, — додає Наталія Гамкало. — Дійсні впродовж трьох років.

Щоправда, після того як частині практикуючих екскурсоводи видали офіційні дозволи, ситуація не змінилася. За тим, як у місті проходять екскурсії, ніхто не стежить.

Польські туристи часто приїжджають зі своїми екскурсоводами. У вихідні дні їх навіть більше, ніж українських. І розповідають вони історію українського Львова по-своєму.

У відділі зовнішньоекономічної діяльності та туризму Львівської міськради підтвердили, що не мають повноважень контролювати проведення екскурсій.

— Туристи можуть довіряти гідам із посвідченнями, бо ці документи підтверджують їхній фаховий рівень, — каже Наталія Гамкало. — Ми перевіряємо, чи ці люди мають вищу освіту, чи закінчували спеціальні курси екскурсоводів або гідів-перекладачів, чи володіють переліком екскурсійних тем. Таким видаємо офіційні посвідчення.

Ціна екскурсій

Середня ціна екскурсії приватного екскурсовода для групи з 15–20 осіб коштує 20 грн/год. Екскурсія може тривати до чотирьох годин.
Послуги екскурсовода, замовленого через приватну фірму, обійдуться до 40 грн/год.

Про що запитують туристи

Найчастіше — де обміняти гроші. Іноземці цікавляться конфесійними питаннями, зокрема, які відмінності між римо-католиками, греко-католиками та православними. Розпитують також про звичаї та традиції.

Наприкінці екскурсії запитують, де у Львові можна скуштувати страв української національної кухні.

До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Туризм»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ми розпалюємо вогонь творящий. Якщо він гріє – хай. Втручатися не можемо, бо будь-яке насилля, навіть во ім’я істини, неминуче породить дисгармонію”
Олесь Бердник

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.