Аратта - На головну

4 травня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Більшість доісторичних художників були жінками

За межею віків 14430 переглядів

Опубліковано - 6.07.2009 14:36 | Всі новини | Версія для друку

“Прадавні наскельні малюнки - справа рук жінок” - стверджує археолог Дін Сноу
“Прадавні наскельні малюнки - справа рук жінок” - стверджує археолог Дін Сноу
Дослідивши за відбитками долонь статеву приналежність авторів наскельних малюнків у європейських печерах, американський археолог прийшов до висновку, що прадавні художники в своїй більшості були жінками.

На відміну від живопису останніх двох тисячоліть, найбільш видатні творці яких були чоловіками, правдавні наскельні малюнки - справа рук жінок, стверджує археолог Дін Сноу з університету Пенсільванії.

Вчений досліджував "підпис" найдавніших художників - відбитки рук, які ті залишали біля своїх творів у французькій печері Pech Merle (малюнки у ній датуються періодом від 25 до 16 тисяч років тому), іспанської Cuevas de El Castillo (відбиткам долонь у ній - 28 тисяч років) і кількох інших.

Для дослідження Сноу зняв точні розміри кистей рук у багатьох європейців, щоб виявити закономірності у пропорціях пальців у чоловіків і жінок. "Наші руки - одна з особливостей, що робить нас унікальними. І це щось, що поєднує всіх нас", - заявив вчений.

Аналіз цих параметрів і відбитків кам'яного віку привів дослідника до висновку, що більшість з них належать жінкам.

"Ми не знаємо, якою була роль художників у суспільстві Верхнього палеоліту (від 50 тисяч до 10 тисяч років тому) у цілому, - сказав дослідник. - Але це крок вперед, який говорить, що переважна більшість з них були жінки".

І хоча існує ймовірність того, що жінки залишали відбитки долонь біля малюнків, зроблених чоловіками, вчений збирається шукати нові докази своєї теорії, проводити подальший аналіз і розширювати територію свого дослідження з Європи по всьому світу.

Зазначимо, наскельні малюнки дали вченим можливість досліджувати гумор печерних людей. Так, у 2005 році археологи визнали його грубим і примітивним - класичним жартом наших предків був малюнок, на якому зображують спотикання об камінь родича.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «За межею віків»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Коли я ознайомився з партіями марксистів, соціалістів, лібералів та демократів, то за спиною кожної з них я побачив хитрий писок жида”
Іван Франко

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.