Аратта - На головну

23 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Українські дерев`яні церкви були збудовані у символічній формі кораблів та звернуті зі Сходу на Захід. Історично, українські церкви були побудовані з центральним нефом та двома боковими проходами. Це розділення споруди на три частини відповідає трьом догмам, або Божої Священної триєдності: духу, душі, та тілу людини. Багаточислені куполи та шпилі позначають щогли кораблю, а хрести на кожному вістрі розмежовують де бути вітрилам.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


ЮНЕСКО може взяти під охорону ще два українські об`єкти ...або виключити два інших

Суспільне життя 11798 переглядів

Опубліковано - 13.07.2009 11:20 | Всі новини | Версія для друку

Андріївська церква може увійти до списку ЮНЕСКО
Андріївська церква може увійти до списку ЮНЕСКО
ЮНЕСКО має намір розглянути питання про внесення від України двох об’єктів до списку всесвітньої культурної спадщини на своїй сесії у червні 2010 року.

"На наступний рік ми виходимо з двома новими об'єктами", - сказав журналістам сказав перший заступник міністра культури і туризму Владислав Корнієнко.

За його словами, цими об'єктами є: перший - Андріївська та Кирилівська церкви у Києві, які Україна пропонує внести в список шляхом розширення вже існуючої номінації Софія Київська та Києво-Печерська лавра, другий - резиденції буковинських митрополитів у Чернівцях.

Ці об'єкти, за словами Корнієнка, ЮНЕСКО вибрала з попереднього списку від України, надавши Україні право захистити їх включення в основний перелік об'єктів, що перебувають під охороною.

Загалом попередній список від України нараховує 14 об'єктів. Заступник міністра припустив, що восени до Києва і Чернігова приїдуть моніторингові комісії ЮНЕСКО з метою обстежити зазначені об'єкти.

Він також повідомив, що в червні на сесії у Севільї ЮНЕСКО включила в попередній список від України історичний центр Одеси.
Софія Київська може потрапити до так званого “список під загрозою”
Софія Київська може потрапити до так званого “список під загрозою”
Києво-Печерську Лавру та Софію Київську можуть виключити зі списку об'єктів ЮНЕСКО, що перебувають під охороною

ЮНЕСКО на 33 сесії Комітету всесвітньої спадщини попередила Україну, що може почати процес занесення Києво-Печерської Лаври та Софії Київської в так званий список під загрозою, повідомив заступник голови Національної комісії України у справах ЮНЕСКО Михайло Скуратовський.

Він нагадав, що в березні цього року в Україні перебувала Комісія ЮНЕСКО, що перевіряє стан Києво-Печерської Лаври та Софії Київської, яких включено до списку всесвітньої культурної спадщини, і перебувають під охороною цієї міжнародної організації.

На підставі звіту цієї місії Комітет всесвітньої спадщини прийняв резолюцію щодо України.

Скуратовський зачитав окремі положення резолюції, в якій підкреслюється, що через неефективну систему управління об'єктами існують серйозні ризики для них.

Так, сьогодні Лаврою займаються і Міністерство культури, і Міністерство будівництва та регіонального розвитку, і столична мерія, і служителі церкви. Тому місія ЮНЕСКО рекомендує передати об'єкт в управління однієї установи, а краще - створити координаційну раду.

Також рекомендується розширити буферну зону Софійського собору до вулиці Хрещатик, території Бессарабської площі і ринку включно, а також розширити буферну зону Лаври до земляних валів Мистецького арсеналу.

При цьому Скуратовський нагадав, що згідно із Конвенцією ЮНЕСКО про збереження всесвітньої природної та культурної спадщини, ратифікованою Україною, держава повинна погоджувати з ЮНЕСКО плани будівельних робіт у межах буферної зони, що сьогодні часто не робиться українською стороною.

ЮНЕСКО просить припинити у буферних зонах будівельні роботи, які загрожують Лаврі та Софії. Місія рекомендує ввести мораторій на вже заплановане будівництво: забудову навколо території земляних валів Мистецького арсеналу, готельного комплексу біля Церкви Спаса на Берестові та багатьох інших об'єктів у буферних зонах пам'ятників історії.

Також місія рекомендує об'єднати в рамках генерального плану Києва основні та детальні плани розвитку міста, історичних пам'яток та їх буферних зон.

Також необхідно забезпечити план збереження самих історичних пам'яток, в тому числі заходи із реставрації Лаврських печер.

Як зазначається у відповідному документі, місія рекомендує, щоб Комітет всесвітньої спадщини повідомив Україні про можливість розгляду питання про переведення об'єкта в список під загрозою всесвітньої спадщини у випадку, якщо рекомендовані експертами заходи не приймуть сповна.

За словами Скуратовського, ця резолюція є попередженням Україні.

"Тобто, наступна сесія або через сесію, коли Комітет культурної спадщини вирішить знову заслуховувати питання про Лавру та Софію, питання виключення може виникнути знову", - зазначив він.

Як відомо, на сьогодні до списку всесвітньої культурної спадщини входять два українські об'єкти - Києво-Печерська Лавра та Софія Київська як один об'єкт, а також історичний центр Львова.

Як повідомлялося раніше, 2 липня, пошкоджений у центрі Києва пам'ятник Леніну не входить в перелік культурних цінностей ЮНЕСКО.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Суспільне життя»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ми захоплюємося старовиною, але живемо сучасністю ”
Овідій

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.