Аратта - На головну

1 травня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


В Івано-Франківську бордюри вимощені плитами з єврейських кладовищ

Регіональні новини Регіон: Івано-Франківська область 11095 переглядів

Опубліковано - 19.09.2006 15:54 | Всі новини | Версія для друку

В Івано-Франківську бордюри вимощені плитами з єврейських кладовищ
В Івано-Франківську бордюри вимощені плитами з єврейських кладовищ
Таке відкриття зробили працівники шляхоремонтної організації, які зараз проводять роботи на вулиці Короля Данила. Це не перша подібна знахідка на території міста та області.

У 90-х роках минулого століття плити з єврейського кладовища виявили у постаменті пам’ятника чекістам в Івано-Франківську та монументі Володимиру Леніну в Коломиї.

У 1967 році єврейський цвинтар в Івано-Франківську було закрито. В той же час тут поставили пам’ятник жертвам нацистів без вказування національності.

Колишнє кладовище знищених нацистами євреїв розташоване одразу за пам’ятником. Свого часу тут розстріляли близько 12 тисяч людей, а тіла просто засипали негашеним вапном. Місце поховання стало видно лише потому, як просів ґрунт.

Пам’ятник, каже місцевий рабин, - це вияв специфічної толерантності колишньої влади. Коли його встановлювали, Радянський Союз вже розірвав дипломатичні стосунки з Ізраїлем, а тому національності жертв не вказували, назвали їх просто радянськими громадянами. Пам’ятник встановили, а надгробки з єврейського цвинтаря почали використовувати як будівельний матеріал.

Мойше-Лейб Колесник, головний рабин Івано-Франківського регіону:
- В мене є документ, московський, 1951 року, по-моєму, який вказує, як ламати пам’ятники і куди їх використовувати.

Під час війни теперішньою вулицею Короля Данила проходила межа єврейського гетто. Старожили району кажуть, нічого про будівництво дороги з плит не знають. Втім, пригадують, що десь у 80-х був скандал. Тоді ремонтували дорогу, а коли працівники підняли бордюри, то побачили написи на івриті.

Володимир Грабовецький, академік:
- Я підняв тоді страшний шум, вимагав припинити, а мені почали дзвонити. Казали, то дорожня справа, і ви туди, професоре, не мішайтеся.

Міська влада запевняє, що усі знайдені єврейські надгробки звезуть на кладовище. А в майбутньому їх виставлять для впізнання та долучать до меморіалу.

Від "Аратти": Цікаво, яку б оцінку подібним випадкам дали б власне "батьки" комуністично-більшовицького руху та ЧК - Парвус, Бронштейн (Троцький), той же Ленін...
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Регіональні новини»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Там, де закінчується здоров'я, там, де закінчуються гроші, там, де закінчується здоровий людський розум, - там всюди починається християнство ”
Генріх Гейне

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.