14 жовтня 2010 року на «Мамаєвій Слободі» - «День відкритих дверей»

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 13.10.2010 05:48 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11744

Центр народознавства «Мамаєва Слобода» запрошує відзначити одне з найвеличніших козацьких свят - Покрова Пресвятої Богородиці.

14 жовтня 2010 р. київський скансенс «Мамаєва Слобода» запрошує на «День відкритих дверей».

В цей день з 8-30 до 18-00 вхід вільний і безоплатний для всіх бажаючих.

Захід розпочнеться:

8-30 - святочний церковний передзвін за участі кращого дзвонаря України.

9-00 – Божественна літургія з нагоди 1100-річниці з дня відзначення Покрова Пресвятої Богородиці.

10-30 – початок урочистостей з нагоди відзначення Дня українського козацтва: концерт козацьких та фольклорних колективів, кобзарів, лірників.

Показовий виступ кращого в Європі кінного козацького каскадерського підрозділу під орудою отамана Олега Юрчишина.

В програмі також: фехтування на шаблях, стрільба з лука - Печерська сотня реєстрового козацтва Предримирського (армія Богдана Хмельницького) під орудою курінного отамана Олександра Харченка.
Козацький куліш.

Козацькі єдиноборства за участі козаків-джур "Козацької лицарської школи".

Залпи козацьких гармат, фальконетів, ожиг та мортир.

Святкуємо разом 1100-річницю з дня відзначення Покрова Пресвятої Богородиці та День українського козацтва, рівно як і храмове свято козацької Покровської церкви на «Мамаєвій Слободі».

Під Покровом Пресвятої Богородиці наші прадіди – лицарі Війська Запорозького Низового здійснювали дивовижні побіди над ворогами дідівської православної віри.

Козацька церква Покрова Пресвятої Богородиці на «Мамаєвій Слободі» є рідною молодшою сестрою Свято-Покровської церкви, що вивищувалась над Запорозькою Січчю в часи Богдана-Зиновія Хмельницького.

Божим промислом, саме наша козацька церква Покрова Пресвятої Богородиці, єдина в Києві, стоїть на широті схід-захід: за координатами - 50,26`06`` пн. ш. за цими ж координатами по лінії схід-захід 50,26`06`` пн.ш. на святих київських горах височіє найголовніший собор всього східного Православ`я – Свято-Успенський собор Києво-Печерської лаври. Такий промисел Божий є просто дивовижний і не може бути простим збігом.

Адже це місце визначене Самою Богородицею для першої козацької церкви спорудженої у новому тисячолітті, тож стоячи перед входом у наш храм, кожен прихожанин насправді стоїть перед входом до Свято-Успенського собору Києво-Печерської лаври.

Лицарі степу - запорозькі козаки вважали храм Господній матеріалізацією неба на землі.

Саме таким храмом, де відчувається "матеріалізація неба на землі", зовні скромним і дерев`яним, проте всередині теплим, щирим і дивовижно світлим є ставропігійна козацька церква в ім`я Покрова Пресвятої Богородиці на «Мамаєвій Слободі», храмове свято (День народження) якої відзначається 14 жовтня.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.