Будуємо нову країну. Орли Могильова побили двох журналісток

Автор/джерело -  © Дзеркало тижня



Дата публiкацiї - 4.11.2010 12:10 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11972

Редакція житомирської газети «20 хвилин» звернулася до Генпрокуратури для порушення кримінальної справи за фактом перешкоджання роботі працівників ЗМІ з боку міліції (ст. 171 Кримінального кодексу України).

Про це «Дзеркалу тижня» повідомив головний редактор газети Вадим Павлюк.

За інформацією Павлюка, увечері 3 листопада до редакції зателефонували і повідомили, що в квартирі колишнього політв'язня, а нині правозахисника Ігоря Коктиша, якісь люди влаштували обшук. На місце події приїхали журналістки газети Оксана Трокоз та Діана Мінаєва. «Коли ми приїхали на місце, то застали в будинку Ігоря більше десятка людей у цивільному. Один з них вдрекомендувався співробітником відділу по боротьбі з наркотиками і пред'явив посвідчення на ім'я Туровського Богдана Петровича», — розповіла Мінаєва.

У журналістів вимагали пред'явити редакційні документи і паспорт, після чого «в грубій і категоричній формі наказали залишити місце подій».

За словами Трокоз, у приміщенні також знаходилася дружина Коктиша і декілька його друзів, в одного з яких обличчя було в крові.

Журналістки Оксана Трокоз та Діана Мінаєва

Коли ж журналісти почали наполягати на поясненнях, оперативники заламали руки журналісткам, вирвали з рук фотоапарат і викинули на сходову клітку. «Нас ображали, називали наркоманками... Редакційний фотоапарат відмовилися повернути і будь-яких пояснень не дали», — говорить Мінаєва.

Пізніше вдалося з'ясувати, що в квартирі Коктиша орудували дійсно співробітники ВБНОН. Вже через годину до редакції зателефонував голова прес-служби УМВС в Житомирській області Валерій Фільо і заявив, що співробітники газети мають прибути для надання пояснень. «Вони тепер свідки... І у нас виникають питання — як вони опинилися на місці подій», — сказав Фільо.

Він так само підтвердив, що відібраний оперативниками редакційний фотоапарат знаходиться в управлінні, але ніяк не прокоментував поведінку співробітників міліції відносно журналістів.

Від “Аратти”: Президент України Віктор Янукович неодноразово заявляв, що в Україні немає проблем зі свободою слова і преси.

Міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов публічно заявляв, що його підлеглі не чинитимуть перешкод журналістам, які виконують свої професійні обов'язки і навіть зобов'язав своїх підлеглих надавати журналістам потрібну допомогу.

Проте, життя показує, що насправді підлеглі Могильова не просто ігнорують і Президента, і Закон, і навіть розпорядження свого міністра, а навпаки, практично безнаказано, чинять зухвале беззаконня. Чи всі заяви пана Могильова є нічим іншим, ніж агітаційним піаром, а насправді - існують інші вказівки? І щодо правозахистників, і щодо журналістів.

Ми публічно звертаємося до пана Могильова з вимогою провести ретельне розслідування дій своїх підлеглих на предмет відповідності їхніх дій чинному законодавству і поінформувати громадськість про вжиті заходи реагування.

Ми також публічно звертаємося до Генерального прокурора Віктора Пшонки провести ретельну перевірку цього і подібних фактів та дати їм правову оцінку, згідно з чинним законодавством України. Аби раз і назавжди припинити ці, вкрай небезпечні для всього суспільства, дії посадових осіб виконавчої влади.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.