В Італії відкрився телевізійний канал з українським суботнім мовленням

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 11.11.2010 03:32 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12046

В Італії відкрився новий телевізійний канал - Babel TV – з українським мовленням. Новий 141-й канал супутникового телебачення SKY присвячений шести найбільшим іноземним громадам Італії: українській, марокканській, румунській, албанській, латиноамериканській і філіппінській.

Про це 10 листопада розповіли творці проекту. За останніми статистичними даними, в Італії проживає 5 мільйонів іноземців. Канал має на меті сприяти інтеграції іммігрантів в Італії з одного боку та сприяти кращому взаєморозумінню між італійцями та вихідцями з інших країн, які становлять невід’ємну частину суспільства, повідомляє ЗІК.

«Крім розважальних та інформативних функції, канал має на меті подолати гомофобію та напруження в суспільстві, викликані зіткненням багатьох, далеких одна від одної культур та релігій», – коментує завідувач української редакції телеканалу Маріанна Сороневич.

Babel TV – отримав свою назву від Вавилонської вежі (італійською la Torre di Babel) – місця виникнення різних мов світу. Кожен день тижня відведено окремій громаді: понеділок – латиноамериканській, вівторок – румунській, середа – філіппінській, четвер – албанській, п’ятниця – марокканській, субота – українській. А у неділю – повтор найкращих програм, показаних протягом тижня.

141-ий канал SKY транслюватиме найбільш рейтингові телепрограми різних країн, у рубриці «Кіно з іншого світу» – художні та документальні фільми мовою оригіналу із італійськими субтитрами. Крім того, даватимуться уроки італійської, юридичні поради для кращої інтеграції в італійське суспільство.

Головним продуктом каналу є щотижнева програма Babzine. Її українська версія починається з новин українською мовою, далі слідуватимуть коментарі італійських політиків чи громадських діячів щодо актуальних тем імміграції. Рубрика «Погляд зблизька» розповідатиме про події в громаді та життям українців в Італії, знайомитиме із національною кухнею, тощо. «Героями рубрики стануть наші краяни, що досягли певних вершин у різних сферах життя: спортсмени, митці, науковці тощо. Одними із перших були зняті сюжети про неаполітанського бандуриста Василя Моргоча, карикатуриста, уродженця Чернівців, Йонела Кожукару, учасника молодого музичного гурту KUBE, переможця Абсолютного чемпіонату піци Андрія Злотка». – розповідає Маріанна Сороневич.

Італійські ЗМІ новий уже назвали канал культурною революцією інформаційного простору. «Babel TV чудова можливість дати італійцям можливість більше дізнатися про Україну та українців, їх звички, культуру, життя в Італії», – завершує Сороневич.

Українське мовлення в Італії розпочнеться 13 листопада.

Як зазначає NEWSru.ua, що в Італії з телефонним оператором "швидкої допомоги" також можна поспілкуватися українською.

В італійському місті Савона в регіоні Лігурія активований єдиний загальнонаціональний телефонний номер "швидкої допомоги" 118 десятьма мовами, крім італійської. Пілотний проект було запущено у 2009 році, коли була активована мовна підтримка англійській, французькій, німецькій, іспанській і португальській мові, а зараз до них додали албанську, арабську, китайську, румунську й українську.

Українська діаспора в Італії є третьою за величиною серед країн, які не входять до Європейського Союзу, після Албанії і Марокко, і налічує 175 тисяч осіб.

Але за оцінками Християнського товариства українців в Італії, зараз в цій країні перебуває близько 200 тис нелегальних мігрантів з України.

Раніше Україна та Італія досягли принципової домовленості стосовно долучення до проекту двосторонньої Угоди у сфері трудової міграції положень про зарахування страхового стажу, набутого громадянами України під час роботи в Італії, при визначенні права на допомогу (пенсію).


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.