На Одещині побудують музей просто неба за 1,2 млн грн - з церквою і стовпом ганьби

Автор/джерело -  © NEWSru.ua



Дата публiкацiї - 4.04.2011 01:23 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13587

Біля Одеси хочуть побудувати “Козацький кордон”. До Євро-2012 в райцентрі Біляївка, що за 40 км від Одеси, з’явиться унікальний музей просто неба - точна копія укріпленого поселення українських козаків-чорноморців XVIII- початку XIX вв.

Як розповів автор проекту, представник організації "Всеукраїнське козаче військо" Олег Олешко, музейний комплекс "Козацький кордон" займе приблизно 2,5 га на березі Дністра, пише "Сєгодня".

До його складу увійдуть церква, млин, арсенал, корчма, стайня з манежем, житлові будинки і майстерні. Всі об'єкти будуть діяти: наприклад, в кузні відвідувачі зможуть постежити за виготовленням зброї, а в корчмі - пообідати.

Крім того, в історичному поселенні запалять польовий маяк із смоляних бочок, встановлять тимчасове укріплення з возів, а також "стовп ганьби", що застосовувався в ті часи для страт злочинців.

А до пристані пришвартується флотилія козацьких чайок та інших суден, які виготовить Центр дослідження історії мореплавства під керівництвом Ігоря Мельника.

З суходолу комплекс обнесуть ровом і земляним валом із зробленим з колод частоколом. Потрапити всередину можна буде через підйомний міст і головні ворота, захищені двома кам'яними баштами з бійницями для гармат.

Козаки вважаються засновниками Біляївки, яка, за однією з версій, названа на честь першого кошового отамана Чорноморського козачого війська Сидора Білого.

Проект вартістю 1,2 млн грн днями пройшов громадські слухання. Найближчим часом його розглянуть депутати райради, якій належить визначити точні терміни і джерела фінансування робіт - бюджет чи приватні інвестиції.

Козаки сподіваються швидко "відбити" витрачені на будівництво гроші за рахунок туристів.

Відзначимо, що досить часто ідеї створення музейних комплексів зависають на півдорозі. Наприклад, "Містецький Арсенал", незважаючи на патронат Віктора Ющенка, за декілька років назбирав 40 мільйонів гривень боргів.



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.