Соціолог: В Україні буде або тиха апатія, або неконтрольований вибух

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 20.04.2011 13:30 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13795

В Україні спостерігається ситуація “політичного вакууму”, коли влада втрачає довіру громадян, але рейтинг опозиції також не зростає.

Ірина Бекешкіна: “В Україні буде або тиха апатія, або неконтрольований вибух”

Про це в інтерв'ю ЛігаБізнесІнформ розповіла директор фонду "Демократичні ініціативи" Ірина Бекешкіна.

"Динаміка очевидна: за цей рік влада "розтринькала" кредит довіри, який їй давали. Згадайте, Янукович починав з рівнем довіри в 53%, але розтратив його невідомо на що. Ймовірно, на розмови про реформи, які реально так і не почалися", - сказала вона.

Бекешкіна навела приклад недавнього соцдослідження, за результатами якого провладні політичні сили підтримують 23% українців, опозиційні - 18%, а 40% респондентів не підтримують ні тих, ні інших.

"Я б сказала, що це тиха політична криза - політики взагалі втратили довіру. Раніше, якщо не довіряли влади, то хоч якось росла опозиція, а зараз цього немає. Такий ось політичний вакуум", - сказала вона.
На питання, хто може заповнити цей вакуум ближче до виборів, Бекешкіна відповіла:

"Важко сказати. Тут може бути або тиха апатія, або протилежна реакція - неконтрольований вибух. Тому що нових фігур, які викликали б довіру суспільства, просто немає".

"У загальнонаціональному масштабі наші політики в глибоких "мінусах": 40% українців, які не підтримують ні владу, ні опозицію, насправді не довіряють нікому з політиків. До цього "приплюсовується" персональна недовіра до конкретних політиків. Тому виходить, що найвищий рейтинг довіри як і раніше у Януковича, але це 27% - за 59% тих, хто йому не довіряють", - додала вона.

На думку соціолога, крім покращення відносин з Росією і виплати допомог на народження дітей Янукович не виконав нічого зі своїх обіцянок, "а його "покращення життя вже сьогодні" нікого вже навіть не смішить".

"Добило" людей стрімке зростання цін, причому на продукти першої необхідності. І на цьому тлі замість чесних пояснень їм говорять, що насправді в нас інфляція 9%. Це дуже дратує людей. А ще те, що поки їх матеріальне становище погіршується, влада відверто жирує", - сказала вона.

На думку Бекешкіної, влада спробувала "заткнути рот свободі слова, але отримала відчайдушний опір".

"Тепер роблять вигляд, що борються з корупцією. Але розумієте, хто з нею бореться? Найбільші корупціонери, ті, у кого на державній службі "з повітря" виникають мільйони в деклараціях", - сказала вона.

"Пропонується самих себе витягнути за волосся. Це неможливо, коли в країні постійно лунають заклики врятувати смертельно хвору дитину, а в цей час абсолютна більшість депутатів по-хамськи бере "оздоровчі". Це могло би ще терпимо сприйматися суспільством тоді, коли у людей росли б доходи", - додала соціолог.

Вона також висловила думку, що Янукович "намагається вибудувати нову модель спілкування з суспільством за принципом "вождь - маса", "добрий цар - погані бояри".

"У всьому винна, і це було видно з його послання до Верховної Ради, бюрократія, яка гальмує. Ситуація з підприємницьким Майданом дуже показова: прийшов цар - і все вирішив. Але цар не може вирішувати все. Справа царя - створити механізми, що працюють, функціонують. У нас ці механізми заїдають", - сказала Бекешкіна.

"Вибач, ти призначав цих людей? Ти. Які питання? У нас зараз один відповідальний, одна людина, яка всіх призначає - Янукович. А він намагається абстрагуватися від цієї, ним же збудованої, вертикалі: ось я - добрий цар, я все вирішу", - зазначила вона.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.