Судилище над Юлією Тимошенко: суддя молодий і недосвідчений, у приміщенні нелюдські умови. Тимошенко вимагає закрити сфабриковану справу

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 24.06.2011 16:25 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14415

У задушливому й тісному залі засідань Печерського райсуду Києва депутати билися і поливали Богословську "святою водою". Захист вимагає присутності представника "Нафтогазу". Тимошенко вимагає суд присяжних, а також припинити політичне переслідування.

24 червня Печерський районний суд Києва розпочав попередній розгляд кримінальної справи за обвинуваченням екс-прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко у незаконному підписанні в 2009 році газових контрактів з Російською Федерацією.

Раніше захисник Тимошенко, народний депутат Сергій Власенко заявив відвід судді Печерського суду Родіону Киреєву. Називаючи підстави для відводу судді, Власенко заявив, що справу було передано до Печерського районного суду з прямим порушенням закону, зокрема, запрошення на засідання суду було розіслано у вихідний день.

Крім того, він зазначив залежність головуючого судді Родіона Киреєва від першого заступника генерального прокурора України, члена Вищої ради юстиції (ВРЮ) Рената Кузьміна у частині звільнення та дисциплінарних стягнень, оскільки Киреєва призначено суддею не довічно і може бути звільнено за поданням членів ВРЮ. Власенко зазначив, що саме Кузьмін підписував обвинувальний висновок стосовно Тимошенко.

Печерський райсуд Києва відмовив Юлії Тимошенко у відводі судді Родіона Киреєва від ведення її справи. Таку постанову оголосив у залі суду сам Киреєв, передає "Українська правда".

У цей час із зали звучали вигуки "Ганьба судді Киреєву!", "Це – не суд", "Тимошенко – дочка України!". Суддя закликав присутніх до порядку: "У випадку, якщо присутні в залі судового засідання не будуть дотримуватися порядку, їх буде видалено судом з зали судового засідання". Після цього присутні почали кричати: "Це не суд!"

Крім того, суддя Киреєв сказав, звертаючись до Тимошенко та її захисника Сергія Власенка: "Коли суд проголошує постанову, треба вставати".

Після цього суддя оголосив, що на суді не присутній цивільний позивач – представник "Нафтогазу". Сторона звинувачення запропонувала продовжувати засідання без участі представника цивільного позивача.

У відповідь на це Тимошенко зазначила: "В принципі можна без всього, без цивільних позивачів, без законів, але я заперечую". Також сторона захисту зазначила, що заяви цивільного позивача вони не бачили. Вони додали, що існує заява, датована травнем.

Захисник Тимошенко, народний депутат Сергій Власенко наполягає на тому, що засідання Печерського суду може бути продовжено тільки за присутності представника цивільного позивача, яким є НАК "Нафтогаз України".

За його словами, інакше продовжувати попередній розгляд справи щодо Тимошенко неможливо, заявив він. Власенко попросив суд перерватися у зв'язку з відсутністю на засіданні представника НАК "Нафтогаз України" і запропонував продовжити засідання на наступному тижні.

Суд вирішив проводити засідання без участі цивільного позивача – представника "Нафтогазу".

На засіданні сторона звинувачення виступає проти проведення в залі суду фото- і кінозйомки під час розгляду справи по суті, хоча не має нічого проти присутності журналістів. При цьому обвинувачі не мають нічого проти фото- і відеозйомки на попередньому розгляді справи.

За словами обвинувачення, необхідно заборонити фото-відеозйомку, оскільки це дасть можливість свідкам почути одне одного.

"Будуть проводитися допитування свідків, будуть проведені слідчі дії та очні ставки. Тому відео зробить можливим спілкування допитаних та недопитаних свідків між собою. Це дає право не проводити в період судового слідства відеозаписів", - сказав предстваник прокуратури.

У свою чергу, Тимошенко заявила, що генеральний прокурор України Віктор Пшонка та президент України Віктор Янукович пообіцяли, що суд буде відкритим, а насправді суд намагається обмежити роботу ЗМІ, зокрема, "бачити і показувати те, що відбувається в суді".

Обвинувачена лідерка БЮТ полаялась із суддею

Суддя Родіон Кіреєв зробив зауваження Юлії Тимошенко за порушення порядку під час засідання суду. У відповідь на неодноразові заклики судді до тиші в залі, Тимошенко зі свого місця сказала: "Ви вважаєте, що замовність судів - це порядок? Треба, щоб тоді ви жили в такому порядку, а всі інші люди не хочуть в такому порядку жити".

"Суд робить вам зауваження", - сказав Киреєв. Після цього в залі хтось вигукнув: "А народ вам робить зауваження".

"Я ще раз вказую на те, що при вчиненні дій, які свідчать про неповагу до суду, порушення порядку судового засідання, вказані особи, які будуть порушувати порядок, будуть видалені з зали суду", - продовжив суддя. "А ви 12 мільйонів з країни видаліть", - відповіла Тимошенко.

"Обвинувачена, вам слова суд не давав", - сказав суддя. У відповідь на це Тимошенко сказала: "За те вам Янукович слово давав".

Письменники України готові надати суду для розгляду справи Тимошенко просторе приміщення

Захист екс-прем'єра України, лідера партії "Батьківщина" Юлії Тимошенко просить суд перенести свої засідання у "газовій справі" до іншого приміщення, яке б відповідало нормальним умовам", і провести виїзні засідання, наприклад, в будівлі Національного союзу письменників.

За його словами, необхідно забезпечити присутність охочих, преси, а не перебувати в таких "пекельних умовах, як зараз".

Власенко передав листа від Національної спілки письменників України, яка готова надати свої площі понад 2,5 тис кв м, де можуть перебувати одночасно більш ніж 250 осіб. Будівля розташована по вул. Банковій, 2. Суддя Родіон Киреєв заявив, що візьме це звернення до розгляду.

Тимошенко хоче суду присяжних та перерви засідання, допоки ВР не ухвалить відповідний закон

Екс-прем’єр Юлія Тимошенко вимагає, щоб її судив суд присяжних. "Щоб суд замість фарсу перетворився на справжній суд", - заявила вона, виступаючи в суді.

На думку Тимошенко, судом, якому можна довіряти, є суд присяжних. "Цей суд (Печерський районний суд Києва) на сьогодні не є таким, до якого є довіра", - заявила вона. "В судах існує чітка родинна пов’язаність всіх і вся, зокрема в політичних репресіях", - стверджує Тимошенко.

"Я все одно знайду правду, якщо не в українських, то в міжнародних судах. І боротися буду до останнього подиху. Вони хочуть посадити мене у в'язницю, але це їм не допоможе. Мій голос з в'язниці буде звучати ще голосніше, ніж зараз, і мене буде чути весь світ", - заявила Тимошенко.

Крім того, Тимошенко пропонує оголосити перерву в засіданні Печерського районного суду щодо "газової справи", щоб парламент ухвалив відповідний закон. "Моє клопотання полягає в тому, щоб замістити фарс, який називається Печерським судом, судом присяжних", - заявила вона.

Тимошенко запропонувала оголосити перерву в судовому засіданні, щоб було прийнято закон про суд присяжних, проект якого подано до Верховної Ради депутатами від фракції "БЮТ-Батьківщина".

"Я пропоную зробити перерву в судовому засіданні, поки президент, який має більшість у парламенті, і, крім того, оперує словами про демократію в публічному просторі, щоб він прийняв закон про суд присяжних. А після цього вже починати розглядати політичні справи, які сприймаються і в Україні, і у світі як абсурд, замовлення, фарс і політичні репресії", - заявила екс-прем'єр.

Тимошенко передала своє клопотання секретарю суду і підтримала клопотання свого захисника про необхідність перенести засідання в інше приміщення.

Крім того, головуючий суддя озвучив низку клопотань Тимошенко. Серед них прохання допустити до участі в судовому процесі як захисника народного депутата Сергія Саса (БЮТ-Батьківщина), дати дозвіл на поїздку 29 червня - 1 липня до Вільнюса для участі у міжнародній конференції, а також клопотання про закриття кримінальної справи щодо "газових контрактів".

У разі введення в Україні інституту суду присяжних в його роботі можуть виникнути проблеми. Про це заявив міністр юстиції Олександр Лавринович, повідомляє УНІАН.

Він нагадав, що відповідно до чинної Конституції в Україні є можливість для існування суду присяжних. За словами міністра, на підставі норм Конституції в підготовлений проект Кримінально-процесуального кодексу також було внесено норму про запровадження суду присяжних.

Разом з тим, особисто Лавринович вважає, що з діяльністю цього інституту в Україні на сьогодні можуть виникнути проблеми. "Суд присяжних може мати проблеми в Україні", - сказав він.

Суд відпустив захист Тимошенко міняти сорочки і пообіцяв кондиціонери

Суд оголосив технічну перерву у засіданні у справі щодо газових контрактів, підписаних Юлією Тимошенко. З відповідним проханням звернувся захисник Тимошенко Сергій Власенко.

"Для того, щоб привести себе у належний стан, просимо зробити перерву на 30-40 хвилин", - сказав Власенко. У відповідь на це суддя спитав, навіщо потрібна перерва.

"Для того, щоб привести себе в порядок. Якщо ми перебуваємо в людських умовах, нам всім потрібно перебувати в людських умовах. Але ми не бидло, як дехто тут казав, і вимагаємо людських умов. Тому прошу оголосити перерву, щоб мати можливість поїхати принаймні перебрати сорочки, які наскрізь мокрі", - заявив Власенко.

У залі засідань дуже спекотно. Волосся і обличчя судді вкрито потом. Його секретар кілька разів подавав судді серветки, щоб той витер обличчя. Посол ЄС назвав ці умови "нелюдськими".

Зал засідань Печерського районного суду Києва, де проходить розгляд справи щодо Тимошенко, буде обладнаний додатковими кондиціонерів, повідомила заступник виконуючого обов'язки глави секретаріату суду Катерина Москаленко.

"Я, як виконувач обов'язків керівника апарату, прийму термінові заходи, організаційні заходи з приводу комфортної температури повітря для всіх учасників судового процесу, представників ЗМІ та усіх присутніх у залі судового засідання. Будуть встановлені додаткові кондиціонери", - сказала вона.

За словами Москаленко, це буде зроблено "вже до наступного судового засідання".

Міліція на Хрещатику стримує натовп прихильників Тимошенко

Будівля Печерського районного суду Києва, де о 9.00 розпочався попередній розгляд кримінальної справи за обвинуваченням екс-прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко, оточена міліцією.

На Хрещатику по обидва боки з прапорами стоїть понад п`ять тисяч прихильників Ю.Тимошенко. Тротуари не вміщають такої кількості людей і міліція намагається втримати натовп.

Під час перерви у судовому засіданні Печерського райсуду Києва Тимошенко вийшла на Хрещатик і поспілкувалася зі своїми прихильниками.

Тимошенко: "мій голос з в'язниці буде голоснішим, ніж зараз"

Лідер партії Батьківщина Юлія Тимошенко заявляє, що в разі винесення Печерським районним судом обвинувального вироку обов'язково оскаржить це рішення в Європейському суді з прав людини.

"Якщо буде сфальсифіковано все в цьому суді, я обов'язково доведу свою невинність. У Європейському суді будуть розставлені всі крапки над "i", тому що такого " бєспрєдєла" в міжнародному співтоваристві не допустять. Відповідати будете дуже скоро. І рішення Європейського суду зупинить цю вакханалію", - повідомила Тимошенко під час судового засідання.

Екс-прем'єр знову заявила, що влада планує засудити її, щоб розчистити політичне поле для монополізації своєї влади. "Вони запланували помістити мене до в'язниці. І мій голос з в'язниці буде голоснішим, ніж зараз. Мене буде чути весь світ. Не беріть гріх на душу перед країною", - сказала вона, звертаючись до суду.

Також Тимошенко зробила заяву про діяльність в Україні компаній-посередників з постачань газу: "Я стверджую, що в Україні діє організоване злочинне угруповання, на чолі з Президентом України, до якого входять Льовочкін, Бойко, Хорошковський та Фірташ, які, завдяки діяльності компанії РУЕ, грабують громадян України".

Лідер партії “Батьківщина” Юлія Тимошенко звернулася до суду з клопотанням про закриття порушеної стосовно неї кримінальної справи щодо газових угод 2009 року

"Я хочу внести ще одне клопотання вам, як судді. Я хотіла б згідно з Кримінально-процесуальним кодексом вимагати закриття сфабрикованої Генеральною прокуратурою кримінальної справи", - сказала вона.

Екс-прем'єр наголосила, що ця справа свідчить про політичне переслідування влади з метою ліквідувати політичну конкуренцію в країні. "Всі ці закиди, які ви називаєте звинуваченнями, не відповідають ні букві закону, нічого спільного не мають з протиправними діями. Слідчий і заступник Генерального прокурора дуже добре це знали, що в моїх діях не було злочину, але вони не припинили це політичне переслідування" , - додала вона.

Тимошенко вкотре наголосила, що за часів її прем'єрства було підписано типовий для європейських країн газовий контракт, який передбачає типову формулу формування ціни на природний газ. "Чому тоді інших керівників уряду не притягують до відповідальності?", - поцікавилася екс-прем'єр.

Лідер Батьківщини нагадала, що за часів її прем'єрства також було підписано Меморандум між урядами Росії і України про співпрацю в газовій сфері, підписаний в жовтні 2008 року, згідно з яким пільгові умови формування ціни на природний газ повинні були застосовуватися до 1 січня 2011 року, якби уряд Азарова-Януковича не розірвав угоди.

"Ми домовилися про ціну не 450 доларів - це пропагандистський чорний піар. Народ навмисно вводять в оману. Ціна на газ, як свідчить експертиза, в тому числі і Генеральної прокуратури, була 232,98 долара і це було вдвічі нижче від ринкової ціни на той час", - сказала вона.

Тимошенко знову просить відкликати суддю

Захисник екс-прем'єр-міністра знову вимагає відкликати головуючого при розгляді "газової справи" стосовно його підзахисної суддю Печерського районного суду Києва Родіона Кірєєва.

"Всі системні порушення норм Кримінально-процесуального кодексу з боку судді свідчать про його заангажованість. У нас виникають сумніви в об'єктивності судді, і ми не можемо розраховувати на повний, всебічний та об'єктивний розгляд даної справи", - заявив він після півгодинної перерви в засіданні суду.

Тимошенко підтримала заяву Власенка і заявила про обов'язок судді розглянути її клопотання про закриття кримінальної справи.

Також вона, підтримуючи клопотання свого захисника, заявила судді Кіреєву: "Я вважаю вас упередженою людиною. Такою, яку адміністрація президента за дорученням Януковича поставили чинити політичну розправу".

"Ви зобов'язані забезпечити належне слухання справи. І відвід вам заявляється, тому що ви свідомо зараз знущаєтеся над людьми...Обрання такого приміщення - це одна з форм тиску, у тому числі, й на мене особисто", - наголосила вона.

"Відьму" Богословську обливали "святою" водою

У залі Печерського суду зчинилася бійка, в якій взяли участь депутати. Сутичка сталася між прихильниками екс-прем'єра і молодими людьми, яких раніше депутат Андрій Сенченко назвав провокаторами.

Прихильники Тимошенко висловлювали образливі слови на адресу присутньої в залі Інни Богословської (член парламентської фракції Партії регіонів, очолює ТСК Верховної Ради з питань розслідування обставин підписання газових угод між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром"), після чого група молодих людей, що сиділи в протилежному кінці зали, почали кричати: "Юлю - до відповіді".

Після цього прихильники лідера "Батьківщини" і народні депутати зчепилися з цими молодими людьми і виштовхали їх у бійці з приміщення суду.

Як повідомлялося, раніше Сенченко заявив, що в залі Печерського суду перебувають провокатори, які зайшли в приміщення суду вночі і готуються до протиправних дій. Богословська, у свою чергу, заявляла, що не приводила із собою в зал суду ніяких людей, яких прихильники Тимошенко називають провокаторами.

Нагадаємо, Інна Богословська прийшла до Печерського районного суду Києва, який почав попередній розгляд кримінальної справи щодо газових угод з РФ 2009 року, укладених екс-прем'єр-міністром Тимошенко. Прихильники Тимошенко зустріли Богословську вигуками: "Відьма! Відьма!"

Пізніше, в залі суду один з прихильників лідерки БЮТ облив Інну Богословську, виливши їй на плаття воду. При цьому присутні в залі прокричали: "Це дощ, свята вода".

Як передає кореспондент УНІАН, спочатку її випадково облили водою, коли Тимошенко пробиралася крізь натовп до свого місця. А вдруге якась жінка облила Богословську навмисно, на що та, звертаючись до охорони, сказала: "Охорона, подивіться, що роблять ці ублюдки!"

Також присутні в залі суду прихильники Тимошенко радять депутатці піти зайнятися богословством, а у відповідь вона їх перехрещує.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.