Львівську ратушу вартують стрільці

Автор/джерело -  © Zaxid,net



Дата публiкацiї - 1.11.2011 14:44 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=15688

1 листопада у Львові відзначать 93-ю річницю Листопадового чину та проголошення Західної української народної республіки. Саме в цей день вперше над львівською Ратушею замайорів синьо-жовтий прапор.

У межах святкування ГО «Товариство пошуку жертв війни «Пам’ять» проводить театралізоване військово-історичне дійство «Легіонер», яким відтворює події 1918 року.

Члени товариства «Пам’ять» біля головного входу у міську раду влаштували контрольно-перепускний пункт українських стрільців. Вартові одягнуті у австрійські військові однострої, споряджені та озброєні за взірцем 1918 року із синьо-жовтими стрічками на рукавах, представлятимуть збройне формування ЗУНР. Українські стрільці роздають працівникам та відвідувачам мерії інформаційні листівки про створення ЗУНР.

Зазначимо, о 13.30 від Львівського національного університету ім. І. Франка розпочнеться похід колони до Янівського кладовища для вшанування пам’яті загиблих за маршрутом вул. Листопадового чину – вул. І. Огієнка – вул. Т. Шевченка.

Марш-похід на вшанування загиблих пластунів під час дій 1 листопада 1918 року за тим самим маршрутом о 17.00 організовує пластівська станиця «Львів».

Увечері, о 20.00 на площі перед Львівським національним університетом ім. І. Франка та на вул. Листопадового Чину буде утворено ланцюг з лампадок пам’яті героїв Листопадового чину.

Довідка

Листопадовий чин (також Листопадова революція, Листопадовий переворот, Листопадовий зрив, Першолистопадове повстання) - військовий переворот, організований в ніч з 31 жовтня на 1 листопада 1918 року Українською Національною Радою силами Українських січових стрільців в Королівстві Галичини і Волині, коронній землі Австро-Угорської імперії з метою встановлення влади Української Держави (перейменованої згодом на Західноукраїнську народну республіку) на території, на яку вона претендувала. В результаті утворилася держава площею 70 тис. км², що викликало невдоволення сусідньої Польщі, яка розв'язала українсько-польську війну 1918-19 років для захоплення Галичини.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.