Сьогодні, 9 жовтня, австрієць стрибне з рекордної висоти, маючи намір розвинути надзвукову швидкість

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 9.10.2012 02:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18601

Австрійський парашутист Фелікс Баумгартнер планує сьогодні, 9 жовтня, стрибнути з рекордної висоти з верхніх шарів стратосфери, маючи намір розвинути надзвукову швидкість під час вільного падіння.

42-річний екстремал хоче піднятися на стратостаті на висоту 36 576 метрів, звідки буде здійснений стрибок.

Баумгартнер збирається вільно падати 5 хвилин 35 секунд і досягти швидкості 1110 км/год (340 м/с). Падіння повинно зайняти 15-20 хвилин.

Під час стрибка австрійця чекають кілька смертельних небезпек. По-перше, в разі розгерметизації або іншої несправності спеціального скафандра вартістю в $200 тис., в якому він буде стрибати, у спортсмена може в буквальному сенсі закипіти кров.

Друга небезпека полягає в тому, що перші 30 секунд падіння парашутист практично не буде відчувати опір повітря, через що йому буде важко зафіксувати положення свого тіла. Якщо при входженні в атмосферу Баумгарнтеру не вдасться зафіксувати положення свого тіла, і він буде обертатися навколо своєї осі, то абсолютно точно знепритомніє і не зможе розкрити свій парашут на запланованій висоті.

Додатково, вченим поки невідомо, як буде реагувати тіло людини на падіння з надзвуковою швидкістю, яку ще нікому не вдавалося розвинути. Баумгартнер сподівається, що відомості, які його команда збере під час стрибка, допоможуть просуванню науки.

12 березня цього року Баумгартнер зістрибнув з заповненої гелієм повітряної кулі на висоті 21 кілометр 818 метрів.

Під час вільного польоту тривалістю 3 хвилини 43 секунд «безстрашний Фелікс» досяг швидкості 586,42 кілометрів на годину, після чого розкрив парашут і здійснив благополучне приземлення неподалік від міста Розуелле, штат Нью-Мексіко.

Парашутист здійснив вже понад 2500 стрибків з літаків і вертольотів, а також з високих споруд - зокрема, зі статуї Христа Спасителя в Ріо-де-Жанейро і 101-поверхового хмарочоса в столиці Тайваню Тайбеї.

Стрибок Ф.Баумгартнера фіксуватимуть більше 35 відео- та фотокамер, що дозволить глядачам у прямому ефірі відстежити кожен його крок - від стрибка з капсули до самого розкриття парашута.

Українські глядачі зможуть побачити надзвичайно ризикований політ та встановлення рекордів сьогодні, 9 жовтня, о 15:00 на телеканалі 2+2, що проводитиме в Україні ексклюзивну трансляцію, та на сайті redbullstratos.com.

Якщо Баумгартнер доб’ється успіху, він встановить одразу кілька світових рекордів: за максимальною висотою стрибка з парашутом, тривалістю польоту у вільному падінні і максимальної швидкості падіння.

Перший з цих рекордів поки належить американцеві Джозефу Кіттінгеру, інші два – радянському льотчику і парашутистові Євгенію Андрєєву.

1 листопада 1962 радянський парашутист-випробувач Євген Андрєєв зробив стрибок з парашутом з висоти 25,5 км, причому 24,5 км він подолав у вільному падінні з максимальною швидкістю 900 кілометрів на годину. Цей рекорд був офіційно зафіксований Міжнародною авіаційною федерацією (скорочено ФАІ - від Federation Aeronautique Internationale) і досі є неперевершеним.

За два роки до цього рекорду офіцер військово-повітряних сил США Джо Кіттінгер зробив стрибок з висоти 31,3 км, розігнавшись у вільному падінні до 988 км/год., однак його успіх не був визнаний ФАІ через використання ним стабілізуючого парашута.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.