Створено компактний фільтр, що дозволяє пити найбруднішу воду

Автор/джерело -  © «Гармонія»



Дата публiкацiї - 15.08.2013 01:34 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=21407

Портативний фільтр для води, що дозволяє пити воду навіть з унітазу, тепер став доступний кожному. Вчені вважають, що цей винахід допоможе врятувати життя мільйонів людей.

Як зазначає FederalPost з посиланням на таблоїд Daily Mail, в житті більшості мандрівників наступав момент, коли у них закінчувалися запаси води, і вони повинні були зробити вибір: втамувати спрагу водою із ставка, з ризиком підхопити кишкову інфекцію, або терпіти до найближчого населеного пункту.

Однак тепер це питання не актуальне, оскільки туристам став доступний портативний фільтр для води, що дозволяє безпечно пити з будь-якої водойми - навіть з калюжі, що по суті означає з унітазу.

Виріб під назвою "Лайфстро" (LifeStraw) спочатку було розроблено датською компанією з метою вирішення проблеми, що полягає в нестачі води в країнах третього світу, де в результаті вживання брудної питної води гинуть діти.

Результати тестування портативного фільтра показали, що він на 99,9% очищає воду від таких бактерій, як кишкова паличка, холерний вібріон, синьогнійна паличка, шигел і сальмонел. У характеристиках вироби "LifeStraw" зазначено, що він гарантує ефективну фільтрацію 1000 літрів води.

Незабаром після оприлюднення інформації про унікальні властивості новинки, про неї заговорили провідні видання. Так, газета "Нью-Йорк Таймс" (New York Times) описала фільтр як "очищувач, який рятує життя", а журнал Форбс (Forbes) назвав його "однією з десяти речей, які змінять наш спосіб життя".

Такі відгуки привернули увагу членів нерелігійною та неполітичної благодійної організації "Ротарі-клуб" (Rotary Club), які пожертвували велику партію фільтрів африканським дітям.

"Коли ми почули звіт Організації Об’єднаних Націй, згідно з яким кожні 15 секунд брудна вода забирає життя дитини, ми вирішили діяти. Ми вважаємо, що доступ до питної води є одним з основних прав людини, тому й надалі тому наші зусилля і енергія будуть зосереджені на задоволенні основних потреб нужденних", - заявив член організації Девід Датсон (David Dutson).



На сьогоднішній день виріб "LifeStraw" доступний будь-якій людині, згодній заплатити за нього 29 фунтів стерлінгів (45 доларів). На думку журналіста таблоїду, тепер кожен мандрівник, в рюкзаку якого знаходиться 22-сантиметровий фільтр, зможе забезпечити себе і своїх близьких чистою водою.

Такий фільтр дуже знадобиться українцям, адже британські дослідники назвали Київ найбруднішою столицею Європи. Головними проблемами міста вони визначили звалища і загазоване повітря, але основною бідою - воду.



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.