Компанія Goodyear перетворила шини на генератори, що постачають додатковою енергією ваш автомобіль

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 14.03.2015 10:54 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24736

Нещодавно на білий світ з’явилася абсолютно нова технологія - регенеративні шини, що використовують тепло і вібрацію для отримання електричної енергії, що використовується для підзарядки акумуляторних батарей електричного або гібридного автомобіля.

Шини Goodyear BH03

У світі електричних і гібридних автомобілів ефективність є ключовим моментом, будь-яка кількість витраченої марно енергії - це зниження дистанції, яку зможе проїхати автомобіль на одному заряді акумуляторних батарей.

Для збільшення ефективності в автомобілі впроваджуються всілякі енергозберігаючі та рекуперативні технології, зокрема системи регенеративного гальмування, рекупераційні амортизатори та інші елементи підвіски. А нещодавно на білий світ з’явилася абсолютно нова технологія - регенеративні шини, що використовують тепло і вібрацію для отримання електричної енергії, що використовується для підзарядки акумуляторних батарей автомобіля.

Такі "енергозберігаючі" шини продемонструвала відома компанія Goodyear в рамках Женевського Автосалону, що проходив минулого тижня, повідомляє DailyTechInfo. Поки що існують лише експериментальні дослідні зразки шин Goodyear BH03, які збирають теплову енергію, що виділяється в результаті декількох різних процесів, і перетворюють її на електрику, яка надходить в батарею автомобіля.

Основою цих шин є шар п’єзоелектричного матеріалу, що прихований під гумою шини. У більшості випадків п’єзоелектричні матеріали виробляють електрику в результаті застосування до них механічних зусиль, але в даному випадку якийсь термо-п’єзоелектричний матеріал, склад якого тримається в таємниці, буде перетворювати в електрику не тільки енергію механічних вібрацій, а й зайве тепло, що виділяється в гумі шини при їзді або надходить ззовні.

Основою цих шин є шар п’єзоелектричного матеріалу, що прихований під гумою шини

Водіям добре відомо, що при інтенсивній їзді шини автомобіля нагріваються досить значно через тертя, що виникає при контакті шини з дорогою. Свою дещицю у цю справу вносить пряме сонячне світло, вібрація, удари шини об нерівності дорожнього покриття, та й саме дорожнє покриття розігрівається влітку до високої температури сонячними променями. І вся ця теплова енергія, що виникає в результаті різних процесів, буде перетворюватися шинами Goodyear BH03 в електрику, дозволяючи автомобілю проїхати велику дистанцію.

На жаль, поки невідомо, яку кількість енергії здатні виробити такі високотехнологічні чудо-шини. Представники компанії Goodyear ще самі не можуть сказати точно, яка буде ефективність використання їхнього винаходу і скільки можуть коштувати такі шини за умови їх масового виробництва. Але в кожному разі ця "шкурка варта вичинки", адже будь-яка кількість поверненої або отриманої ззовні енергії, - це зайві кілометри пробігу автомобіля, менша кількість спаленого бензину або палива на теплових електростанціях.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.