До судів передали обвинувачення у тероризмі щодо 15 громадян РФ

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 27.05.2015 13:01 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=25055

В українських судах сьогодні перебуває 15 проваджень щодо громадян Російської Федерації за звинуваченнями у терористичній діяльності на території України.

Про це заявив голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко під час міжнародної конференції «Захист демократичних цінностей і дотримання прав людини у діяльності спецслужб».

«Вони заарештовані українським судом. Два громадянина Росії – військовослужбовці ГРУ ГШ РФ зараз перебувають під арештом, але їм надають усю необхідну медичну допомогу і вчора за погодженням з МЗС України їх відвідав російський консул. Тобто, рівно за три доби після арешту ми застосували європейську норму допуску консула держави до своїх військовослужбовців», – заявив Наливайченко.

Він нагадав, що кримінальні провадження щодо російських військових розслідуються за статтею «терроризм».

На уточнююче питання про інші випадки затримання військових РФ, Наливайченко відповів: «Зараз в українських судах 15 обвинувальних вироків стосовно громадян Російської Федерації за такими ж звинуваченнями, за такі ж злочини».

Як повідомлялося раніше, суд узяв під варту обох російських військових, затриманих у травні під Щастям.

Як відомо, російські спецназівці потрапили в полон, коли у складі диверсійно-розвідувальної групи намагалися захопити стратегічний міст в районі Щастя.

Один з військових РФ - Алєксандр Алєксандров, сержант з третьої бригади спецназу в Тольятті (РФ), контрактник, служить з 12 грудня 2012 року. Він розповів про те, що група базувалася в Луганську, а приїхав в Україну "захищати" область. Александров під час допиту також назвав всі прізвища та позивні членів їхньої групи.

Другий - капітан Євген Єрофєєв родом з Куйбишева.

У Росії і у бойовиків заявили, що вони є співробітниками так званої "народної міліції "ЛНР".

У Кремлі намагаються відхреститись від полонених росіян. Прес-секретар президента РФ Дмітрій Пєсков заявив, що російських військових на Донбасі немає, а питання про перевірку інформації із затримання спецназівців потрібно адресувати не в Кремль, а в Міноборони.

Пізніше в Міноборони Росії назвали затриманих в Україні працівників ГРУ "колишніми військовими", і попросили їх звільнити.

20 травня в інтерв’ю товариш по службі затриманого російського спецназівця заявив, що той не звільнявся зі служби.

20 травня Лубківський повідомив, що затриманим оголосили про підозру в тероризмі.

Крім того, 21 травня СБУ заявила, що російські спецназівці перебувають в Україні з березня минулого року.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.