Безпілотники США періодично пролітають вздовж лінії фронту

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 9.08.2017 18:37 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=27719

Військові безпілотники виконують свої місії без використання цивільних радіо-ідентифікаторів, однак з жовтня 2016 року, вилітаючи на завдання над Україною, розвідники RQ-4A Global Hawk вмикають транспондер, завдяки чому стають видимим на таких ресурсах, як Flightradar24.

Про це пишуть texty.org

Зазначається, що відмінність найсвіжішого на сьогодні польоту, який відбувся 20 липня, від більшості попередніх - в часі перебування і більш широкому колі виконуваних завдань. Hawk пролетів поблизу узбережжя Криму і подивився на Сочі.

"Цей безпілотник може курсувати на висоті 15 - 18 тис. метрів до 30 годин. Цього часу йому вистачає, щоб прилетіти із бази у Сицилії на Схід України і декілька разів просканувати фронт. Лінію розмежування він не перетинає, але може вести розвідку на глибину до 300 км. Безумовно, при цьому захоплюється не тільки вся окупована територія Донбасу, а й прикордонні області Росії", - йдеться у повідомленні.

Відомо, що базується Hawk на авіабазі Сігонелла на Сицилії (Італія). Дані, отримані в ході польотів, надходять в штаби військ НАТО і служать для вироблення рішень, спрямованих на протидію російській загрозі.

"Навіщо потрібні такі вильоти? Перекидання потужних військових угруповань нерідко проводиться в режимі повного радіомовчання і не засікається засобами радіоелектронної розвідки. Дані з супутників також не завжди дозволяють отримати фотографії конкретних ділянок, що цікавлять офіцерів штабу", - повідомляє видання.

Уточнюється, що обмін отриманими даними з українськими військовими здійснюється в обсягах і порядку, затверджених документами про співпрацю між НАТО і Україною.

Нагадаємо, американський безпілотник RQ-4A Global Hawk практично щомісяця здійснює розвідувальні польоти на Донбасі. У минулому і поточному році він також застосовувався для виявлення і знищення цілей бойовиків в Лівії за допомогою свого ракетного озброєння.

Як відомо, з січня 2015 року американські стратегічні безпілотники стали регулярно здійснювати розвідувальні польоти в районі Чорного моря, в тому числі біля узбережжя окупованого Росією Криму.



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.