Кібервійна. СБУ протидіє розповсюдженню вірусів, запущених хакерами

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 24.10.2017 20:40 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=27968

Співробітники Служби безпеки України оперативно проаналізували та блокували нові випадки ураження комп’ютерів вітчизняного сегменту мережі Інтернет шкідливим програмним забезпеченням.

Про це повідомляє прес-центр СБУ.

Фахівці СБ України встановили, що доставка вірусу відбувається з використанням фішингових листів електронної пошти зі зворотною адресою, яка асоціюється зі службою технічної підтримки компанії Майкрософт.

Сьогодні, 24 жовтня, кібератаки за цією схемою, зокрема, зазнав київський метрополітен та одеський аеропорт, де внаслідок дії вірусу типу шифрувальника було заблоковано функціонування служби реєстрації пасажирів. Наразі подальше розповсюдження вірусу припинено, загроз безпеці руху немає.

Для попередження несанкціонованого блокування інформаційних систем необхідно дотримуватись таких рекомендацій:

- забезпечити щоденне оновлення системного програмного забезпечення, у т.ч. OS Windows усіх без винятку версій, також обов’язково встановити оновлення KB3213630 (для Windows 10);

- у налаштуваннях мережевої безпеки заблокувати доступ до домену x90DOTim, з якого завантажується шкідливе програмне забезпечення. Не відкривати в браузері! DOT змінити на крапку;

- не відкривати вкладення до електронної пошти, у тому числі форматів .doc та .rtf, що надійшли від неперевіреного відправника;

- забезпечити дотримання загальних правил інформаційної безпеки, зокрема створення резервних копій, своєчасне оновлення антивірусного та прикладного програмного забезпечення.

Нагадаємо, що 12 жовтня СБУ попереджала про можливу масштабну кібератаку на державні структури та приватні компанії та надала відповідні рекомендації.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.