Пріоритет США - миротворці ООН на Донбасі

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 6.12.2017 18:53 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=28133

Тіллерсон обіцяє продовження переговорів з росіянами стосовно мандату миротворців ООН на Донбасі. Держсекретар також відкидає припущення про непорозуміння між Європою та США.

Держсекретар Сполучених Штатів Америки Рекс Тіллерсон заявив, що пріоритетом щодо вирішення конфлікту на Донбасі для США є досягнення згоди стосовно відправлення туди миротворчої місії ООН. Про це глава американського зовнішньополітичного відомства заявив у середу, 6 грудня, напередодні запланованих переговорів з російським колегою Сєргєєм Лавровим.

"Росія довго опиралася ідеї залучення миротворчих сил, проте зараз вона погодилася", - цитує слова Тіллерсона, сказані після переговорів з союзниками по НАТО, інформагенція AFP. Утім, він наголосив, що досі є "серйозні розбіжності" щодо обсягу мандату такої місії, тому переговори Вашингтона та Москви триватимуть.

Нагадаємо, що Росія запропонувала відправити "блакитні шоломи" в регіон як мінімум на півроку винятково для гарантій безпеки спостерігачів ОБСЄ. Український проект передбачає, що миротворці мають бути розміщені на всій непідконтрольній Києву території.

Тіллерсон також зазначив, що США блокуватимуть пожвавлення діалогу НАТО-Росія, допоки не буде прогресу в розв’язанні конфлікту на Донбасі. "Російська агресія в Україні залишається найбільшою загрозою для європейської безпеки (…) Росія продовжує використовувати гібридну зброю, за допомогою якої намагається підірвати європейські установи", - наводить його слова агенція новин "Інтерфакс-Україна".

Держсекретар заспокоїв Берлін

Тіллерсон також відкинув критику з боку Німеччини стосовно того, що між Вашингтоном та європейськими союзниками поглиблюється розкол. Зокрема, глава німецького МЗС Зіґмар Ґабріель (Sigmar Gabriel) раніше заявляв, що ЄС та Німеччина мають переглянути своє ставлення до США за президентства Дональда Трампа.

Держсекретар своєю чергою зазначив, що німецька критика не має підстав, а сама ФРН проходить через "складні політичні процеси, частиною яких є Зіґмар". Він додав, що з колегами по НАТО "мав плідні дискусії" щодо іранського питання та можливих загроз стабільності регіону з боку Тегерана, повідомляє агентство dpa.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.