У 2017 році в світі загинули 65 журналістів

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 19.12.2017 13:40 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=28182

Упродовж 2017 року у світі загинули 65 журналістів, ще двоє зникли безвісти, повідомляє у своєму щорічному звіті міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» (RSF). За даними RSF, це найменша кількість загиблих колег за останні 14 років.

Серед причин цього RSF називає виїзд журналістів із країн, у яких їхня робота стала надто небезпечною, зокрема, з Сирії, Іраку, Ємену та Лівії.

Також у звіті йдеться про те, що 45 журналісти утримуються як заручники, ще 326 – ув’язнені.

Укладачі звіту включили до тексту згадку про двох українських журналістів, яких утримують бойовики угруповань «ДНР» та «ЛНР». ідеться про викрадення в Донецьку журналіста Станіслава Асєєва, який співпрацював у тому числі і з Радіо Свобода, та луганчанина, блогера Едуарда Недєляєва. За даними організації, Недєляєва бойовики влітку «засудили» до 14 років ув’язнення за проукраїнську позицію.

Сепаратисти на Донбасі «розглядають небагатьох критично налаштованих журналістів, які ще не втекли, як шпигунів», вказують автори звіту. За даними RSF, на початку збройного конфлікту у 2014 році на Донбасі було викрадено понад 30 журналістів. Той факт, що у 2017 році там викрадено двох працівників ЗМІ, у звіті пояснюється зниженням інтенсивності бойових дій, зміцненням лінії фронту та тим фактом, що нині на непідконтрольних Києву територіях Донбасу майже не залишилось критично налаштованих журналістів.

Міжнародна організація «Репортери без кордонів» з 1995 року публікує щорічні звіти щодо вбитих, ув’язнених, викрадених та зниклих працівників ЗМІ. У звітах ідеться лише про випадки, щодо яких підтверджено, що медіапрацівники зазнавали утисків та репресій саме у зв’язку з професійною діяльністю.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.