Кібервійна. Російські хакери здійснили кібератаку на новинний портал Литви

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 19.01.2018 15:55 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=28271

Російські хакери здійснили кібератаку на литовський новинний сайт tv3.lt та оприлюднили неправдиву інформацію про міністра оборони Литви Раймундаса Каробліса.

Про це повідомляє портал Delfi.

За попередніми даними, за IP-адресою визначили, що сайт зламали через комп’ютер, встановлений в Санкт-Петербурзі.

Головний редактор порталу Артурас Анужіс повідомив, що сайт зламали о 19.15, а через дев’ять хвилин з’явилася фейкова новина, через п’ять хвилин портал прибрав її.

Зазначається, що в статті була представлена вигадана історія про те, що Каробліс нібито домагався журналіста Рідаса Ясюленіса і зізнався в тому, що є геєм.

Прес-секретар глави Міноборони Віта Раманаускайте назвала цей інцидент "ще одним доказом того, що ми живемо в умовах інформаційної війни і будь-яка людина може стати об’єктом фейкових новин".

"В умовах інформаційної війни організації повинні ще більше уваги приділити кібербезпеці. Буде проведено розслідування", - сказала вона.

За словами Раманаускайте, після того як новина була розміщена, посилання на неї було вислане за списком конкретних адресатів, включаючи уряд, міністерства і посольства. Стаття була написана досить правильною литовською мовою, у ній сказано, що, крім Ясюленіса, ще вісім дипломатів анонімно розповіли про домагання з боку Каробліса.

Наголошується, що це вже не перший інцидент, коли хакери зламують литовські інформаційні портали і розміщують на них фейкові новини.

Як повідомлялося раніше, 17 січня, у Європейському парламенті назвали кроки для протистояння втручанням Росії у виборчі кампанії і російській пропаганді, а саме: неупереджено розслідувати російське втручання у виборчі кампанії; запровадити цілеспрямовані санкції у зв’язку з хакерством публікацією сфальсифікованих конфіденційних даних.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.